Dejte do hrnce zauzenou slaninu, olivový olej, trochu orestujte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, pórek , brambory a opečte. Přidejte špetku tymiánu, majoránku, bobkový list , přilejte vývar a vařte 30 minut. Dochuťte nastrouhaným česnekem /množství dle Vaší chuti/ a majoránkou a dosolte si ji. Přidejte si nadrobno nasekanou pažitku nebo petržel.
V každém kraji se nazývají jinak a jí se s různými náplněmi - povidla, mák, špenát, maso atd.
Uvařte si brambory. Buď vcelku /vaříte je 45 minut/ nebo okrájené a nakrájené na kousky /vaříte je 30 minut/. Nechte si je vychladnout a na pomoučněném vále si je nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, žloutek a postupně si přidávejte mouku tak, aby se Vám těsto nelepilo na vál. Oddělte si trochu těsta a vyválejte si plát, ze kterého si vykrojte tvar jaký chcete. Já jsem si pomohla čtvercovou formičkou a peču je v kontaktním grilu Catler, je velký a je to v něm rychlé. Placičky do něho dáváte nasucho, ničím nemusíte mastit. Potom z jedné strany potřu pestem, přidám sýr a přehnu, tak jak vidíte na obrázku. Dejte znovu na chvíli do grilu, aby jste zapekli sýr . Je to opět velmi rychlé. No a placičky máte hotové, jen ochutnávat. Jako pesto jsem použila pesto pažitkové - tj. pažitka, česnek, sůl, olej. Po vyndání ze skleničky jsem ještě přistrouhala česnek - zde si dejte dle chuti. U nás se hovoří - česnek nedáváme pouze do kávy.