Bio domácí sirup

Bio domácí sirup

Obtížnost: Středně obtížné Čas vaření 2 hrs Celkový čas 2 hod

Popis

Dnes Vám nabídnu domácí bio sirup. Doma na zahradě nikdo nehnojíme, ovoce je velmi kvalitní, ale často nevíme co dělat s přebytky ovoce, tak je necháme prostě shnít. Brzy budou třešně, kde jich máme většinou spoustu a nevíme co s nimi. Před pár lety jsem zkusila z nich vyrobit sirup a výsledek velmi překvapil. Ten na obrázku je z roku 2020, ten druhý je z jablíček a je také výborný a je z roku 2021. Sirup nekvasí a nekazí se. Dávám ho do třílitrových zavařovacích sklenic a do sklepa, kde je v chladnu a tmě.

Dělám ho už podle stejného receptu už 45 let, co naše děti byly malé.

Můžete ho dělat z citronů, ostružin, malin, jahod, prostě co Vás napadne.

Postup:

Ovoce, které jde odšťavnit si odšťavněte. Nebo je jen rozmačkejte. Tak to dělám u třešní. Rozmačkám je, přidám vodu a kyselinu citronovou, druhý den jen vymačkám šťávu přes hrubší cedník a potom přecedím přes jemný a přidám cukr s petolem.  Nechte rozpustit cukr a nalijte si do nádoby ve které budete skladovat. 

I když u některého ovoce je to pracnější, výsledek stojí za to. Pokud budete dělat z jablek a máte odšťavňovač je to snadné , mošt si přeceďte přes jemné sítko a přidejte si vodu, kyselinu citronovou a nechte do druhého dne stát. Potom si přidejte cukr s petolem, nechte ho rozpustit a máte hotovo. Jablka, která Vám ještě nyní zbývají se tak dají ještě využít a nemusíte je vyhazovat. Ovoce si můžete dát víc než jak je uvedeno v receptu, ostatní poměr si dodržte.

Pokud nemáte odšťavňovač, je to pracnější, jablka si postrouhejte a potom musíte přes sítko vymačkat šťávu, jde to také, dělala jsem tak 30 litrů. Zrovna tu, co je na obrázku.

Pokud si ji budete dělat ze svého ovoce, máte ji za pár korun, plnou vitamínů a nechemickou.  

Sirup:

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *