Vynikající bábovka
Popis
Na sporáku svaříme vodu s cukrem a vanilkou do varu. V druhém kastrolku si rozehřejeme máslo. Našleháme bílky - přidejte si špetičku soli, snáze se Vám vyšlehají. Do vyšlehaných bílků pomalu vlévejte vřelý rozpuštěný cukr a vyšlehejte. Sníh bude pěkně tuhý, ale pozor nepřešlehejte si ho. Přimíchejte si při menší rychlosti rozpuštěné máslo, žloutky a nakonec mouku s práškem do pečiva /nebo i s ořechy/ a kůru z limetky.
Bábovkovou formu máte vymazanou máslem /sádlem nebo olejem/, vysypte si ji strouhankou.
Já dělám z tohoto receptu bábovku s najemno nastrouhanými ořechy. Uberu si 100g mouky a dám 100g najemno namletých/rozmixovaných/ vlašských ořechů. Pokud si ji budete dělat s kakaem, tak do formy vlijte část bez kakaa, na to s kakaem a potom zbytek. Musíte si tedy do misky část těsta odebrat a přidat kakao.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 a pečte asi 40 minut. Pokud by se Vám nahoře začala připalovat, dejte si na ni kousek alobalu nebo pečícího papíru. Śpejlí si zkuste zda ji máte upečenou. Poznáte, že Vám na špejli nic nezůstane. Bábovku vyndejte a hned si ji vyklopte na talíř. Už jen pocukrujte a pokud vydržíte do zchladnutí, tak potom ji nakrojte.
Dobrá je také s kousky čokolády. Ta na snímku je s ořechy a kousky čokolády.
Já ji už peču 35 let. Když předložím rodině jiný recept, za celou dobu neuspěl.