M maso O oběd

Dneska Vám nabídnu recept na moji domácí sekanou. V receptech na sekanou je velmi těžké se orientovat. Je jich spousta, resp. tolik, kolik je kuchařek.

Recept, který jsem Vám napsala , je obvyklý recept, který se vaří.  Dělá se i sekaná s přidáním hub, oliv, čabajka , paprika, hrášek a další co Vás napadne. Já také dělám toto: masovou směs rozprostřu na igelit ,asi do velikosti menšího plíšku, prostě tak, aby se Vám po zarolování vydala na plech , na kterém budete sekanou péct. Máte dvě možnosti - usmažíte si vajíčka, třeba na cibulce a ty natřete na masovou směs, igelitem na kterém tuto směs máte si pomůžete ji zarolovat, jako roládu. Samozřejmě, že igelit potom vyhodíte.  Nebo si udělejte na plechu v troubě na pečícím papíru vaječnou omeletu /vejce si jen rozmícháte s trochou mléka a solí/ a nalejete na pečící papír a upečete, je to chvilka. To si potom jen přehodíte na roztaženou směs na igelitu a zarolujete / vezměte  papír s vejci, obraťte papírem nahoru na masovou směs a papír sundejte/. Při nakrojení to vypadá moc pěkně.

Tuto směs můžete použít na cokoliv. Udělat si koule a upéct, udělat si placičky, které osmažíte na troše oleje na pánvi. Do směsi si můžete dát také květák,  zelí nebo brokolici  a obalit na řízek a usmažit. Můžete péct a nebo i grilovat.

Postup:

Já dělám sekanou pouze z vepřového masa, které si umelu sama nebo si maso vyberu v krámu a nechám si je tam pomlet. Je šťavnatá, není suchá.

Maso pomelte na střední hrubost. Pokrájejte si zauzenou slaninu na kostičky a na ní si osmažte cibuli a česnek dozlatova. Pokrájejte si rohlíky na kolečka , zalijte je šlehačkou, aby Vám změkly. Takto změklé rohlíky si dejte také pomlet do mlýnku na maso.

K pomleté směsi si přidejte osmaženou cibuli s česnekem, sůl, vejce, koření a strouhanku. Nyní máte už připravenou směs ke zpracování, co z ní chcete udělat.

Já jsem udělala 2 šišky, jak vidíte na obrázku. Prkénko si posypte trochou strouhanky a na tom si vytvarujte válečky. Plech si trochu potřete olejem a vytvarované šišky si na něj dejte. Nyní si dejte do misky olej a hořčici, rozkvedlejte a tím  šišky potřete. Podlijte vývarem, zakryjte třeba alobalem a dejte péct do trouby na 220  asi hodinu. Mezitím si ale zkontrolujte  jestli není potřeba dolít trochu vody. Potom sundejte alobal a pečte tak dlouho, dokud Vám sekaná pěkně zezlátne.

B buchty š štrůdl

Tento štrůdl je zajímavý tím, že se do něho dává sušené ovoce. Já suším švestky nebo třešně. Ovoce dám do sušárny a usuším je na 2/3. Ovoce trochu prosypu cukrem a potom je naskládám do skleniček, které  sterilizuji 20 minut na 80 stupňů.

Mám je tak připravené celý rok. Obrovskou výhodou je, že Vám druhý den štrůdl nezvlhne,  je stále  křupavý. Když použijete čerstvé ovoce, druhý den je vlhký a mně takto už nechutná. Proto jsem přemýšlela jak tomu předejít a myslím si, že tento způsob je ideální. Ten kdo má rád povidla, tak ho tento recept nadchne.   

Postup:

Z másla, mouky, zakysané smetany  zpracujte na vále těsto. Těsto si rozdělím na 3 díly. Vyválím na plát, který pokladu švestkami, posypu mletými ořechy, trochu cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí. Můžete si dát také rozinky.  Moc dobrý je také ze sušených třešní, ale také z čerstvých třešní.

Dáte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem /rozšleháte si s 1 lžící mléka/. Pokud chcete můžete si posypat mletými ořechy.

Dáte do trouby péct na 210 asi po dobu 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

No a máte hotovo, jen ochutnávat.

Na másle nebo na oleji osmažíme cibuli, vložíme na ni osolené maso a osmahneme.  Maso dáme bokem. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, cukr, pořádně osmahneme. Přidáme koření Divočina, zalijeme vývarem.  Jelikož je pro každou z nás dělat ještě vývar obtížné, já si pomohu takto: do teplé vody přidám hovězí bujon , jak je na obrázku a tím zaliji. Dejte jen tolik, aby bylo maso zatopené.

Dáme péct do trouby   nebo do pomalého hrnce. Pečeme v zakryté nádobě na 200 asi 1,5 hod.  O pomalém hrnci napíši v dalších článcích. Dusíme do měkka. Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Zahustíme smetanou, pokud máte omáčku řídkou, v mléce rozšlehejte lžíci hladké mouky, vlijte do omáčky. Omáčku dochuťte citronem, kořením atd. dle Vaší chuti.

Podávejte s knedlíkem , brusinkami nebo rybízem a trochu zakysané smetany.

Rada: není nutné vždy použít hovězí maso, stačí vepřové, já jsem jak poznáte na obrázku použila vepřové a do toho zabalenou slaninu a dunajskou klobásu. Hovězí může být sváteční jídlo. / lopatkový plátek, plecko, krkovička, ořech/.

Nepoužívejte bujon s glutamátem. Bujon na obrázku kupuji na www.dumbylinek.cz.

Zpracujte v pekárně nebo v robotu. Při ručním zpracování si kvasnice utřete se solí na kašičku a přidejte si ostatní suroviny. Na teplém místě nechte kynout.  Jak zdvojnásobí těsto svůj objem, odspodu zamíchejte. Toto musíte udělat 3x.  Těsto potom dám do ošatky , jak vidíte na obrázku a nechám ještě půl hodiny kynout. Mezitím jsem dala do trouby na dno plech, který se nahřeje. Potřebujete tedy plechy dva. Jeden na dno a druhý do kterého vyklopíte chleba a budete na něm chleba péct.  Po vykynutí vyklopím na  druhý plech /dávám na litinový plech, ale můžete dát na jakýkoliv/ a dám do rozehřáté trouby na 230. Na plech, který je dole již rozehřátý vchrstnu 2 dcl vody a zavřu troubu. Takto peču 10 minut, plech vyndám a dopékám dalších 40 minut při stejné teplotě. Chleba potom vyndáte na mřížku vychladnout. Dobu pečení si je potřeba upravit podle toho jak Vám peče trouba.  Z této dávky máte chleba 1,30 kg. Pro nás dva vystačí na týden.

Pokud budete dělat v pekárně chleba, tak čas je  popsaný v návodu k pekárně. Pekárna, která je na obrázku umožňuje dělat těsto a zvlášť má program na pečení. Já udělám těsto, kde je čas 1 hod. 15 minut. Těsto vyndám a také míchače těsta, aby se do těsta nezapekly. Těsto dám  znovu do pečící mísy pekárny a zapnu program pečení na 70 minut.    Zde vidíte, že Vám to bude  trvat 2 hod 25 minut, tedy méně a s nižší spotřebou elektřiny. Je na Vás co si zvolíte. Já mám radši těsto udělat v pekárně a potom upéct v troubě.

Na fotce máte chleba z pekárny, kde se peče bez přerušení 3 hod. 10 minut.

Dneska Vám nabídnu moje domácí pečivo. Pečivo je čím dál dražší a s pomocí pekárny , která mimo jiné zhotoví těsto, je to pro nás o mnoho snadnější. Recepty, které napíši níže, střídám a peču už několik let. Občas si v nich něco upravím, ale to Vy jistě také. Pokud nemáte pekárnu udělejte si těsto buď v robotu nebo ručně.

Rady: 

  • V mnoha receptech nám pořád radí udělejte kvásek, je to zdlouhavé, někdy překyne a těsto se potom nepovede.
  • Do robotu a do pekárny kvasnice rozdrobte do mouky a máte hotovo. Když budete dělat jakékoliv těsto ručně, na dno mísy rozdrobte kvasnice, přidejte sůl a utřete do kašičky. Potom si jen přidáváte  ostatní suroviny.
  • Každá mouka je jiná, proto Vás někdy může v receptech překvapit, že když přidáte   všechnu mouku, těsto je buď řídké a nebo tuhé. Když je tuhé přidejte si trochu tekutiny, když řídké, přidejte si mouku.  Hlídejte si to tak i v robotu nebo v pekárně. Správně zpracované těsto se Vám po uhnětení nelepí  na nádobu.
  • Každé těsto si nechte kynout v teple. Můžete také trochu nahřát troubu a těsto v ní nechat kynout.
  • Jak těsto zdvojnásobí objem, odspodu je pořádně zamíchejte. Toto musíte udělat 3x.  Potom už můžete dělat koláče, atd.  Zhotovené výrobky dejte na plech s pečícím papírem a musíte je nechat asi 30 minut kynout.
  • Když budete dělat táč, usnadněte si práci - natřete plech olejem, ruce také a pomocí rukou si těsto roztáhněte na plech.
  • Když budete dělat jednotlivé koláčky usnadněte si práci - v menší misce ušlehejte vejce s troškou vody a koláčky si chytněte odspodu a do toho namočte, můžete si je namočit hned do drobenky nebo je moc dobré je namočit do sekaných vlašských ořechů.
  • Do robotu a do pekárny dáte hned všechny suroviny, jak je v receptu napsáno, nemusíte se toho bát, těsto se pěkně zpracuje a nakyne. Například vánočka zpracovaná v pekárně  je fantastická.
    do každého sladkého kynutého  těsta přidávám 1 pudink  Zlatý klas Dr. Oetker.
  • Lepší je nastrouhat kůru z limetky než citron. Těsto má lepší chuť.

Toustový chleba:

Formu vytřete olejem a po vykynutí ve formě, také vršek toustového chleba. 

Postupujte podle rad výše. Pečeme  asi 25 minut při 210.

Rohlíky:

Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem , do kterého jsme přidali lžíci mléka. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.

30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.

Máslové houstičky:

Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého jsme přidali lžíci mléka.. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.

30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.

Doporučení:

Troubu si zapněte 15 minut před skončením kynutí na plechu.