Tyto koláče si můžete dělat podle své fantazie. Já jsem je dělala ve formičkách na tartaletky.  Můžete je dělat velké, jako hanácké koláče a zdobit podle své fantazie.

Postup:

Pokud budete dělat těsto  bez robotu postupujte takto:

Kvasnice utřete se solí, přisypte si část mouky, přidejte ohřáté  mléko, ve kterém jste si rozpustili cukr. Přidejte žloutky, olej, citronovou kúru, vanilkový cukr a postupně si přidejte ostatní mouku. Těsto podebíráte odspodu, vlastně hnětete. Uhnětete těsto, trochu seshora posypte moukou. Zakryjte utěrkou a nechte kynout. Až Vám zdvojnásobí objem, prohnětete, toto zopakujte ještě jednou. Potom už můžete zpracovávat jednotlivé koláče. Do formiček si vykrojte větší kolečko, než je dno formičky a těsto si přitlačte po obvodu k formičce. Natřete si okraje rozšlehaným vejcem, rozestřete si na těsto tvaroh a dozdobte si povidly a ořechy. Takto připravené nechte ještě 20 minut kynout. Dejte péct do trouby na 200 asi na 20 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Pokud budete dělat těsto v robotu , dejte do robotu všechny suroviny, kvasnice si rozdrobte do mouky a mouku si přidávejte postupně. V pekárně dáte všechny suroviny naráz. 

Tvaroh si použijte řidší/ v krabičce/, lépe se Vám na koláče rozetře.

Vanilkové rohlíčky jsou u nás nejoblíbenější cukroví. Nepeču je jen na Vánoce, ale i během roku, místo kupovaných sušenek. Tento recept máme velmi oblíbený.

Postup:

Z uvedených přísad zpracujeme těsto. Dáme je do chladničky aspoň na 2 hodiny odpočinout. Z těsta si potom odkrajujeme menší dílky, vyválíme na tenčí váleček, z něho si nakrájíme stejné dílky, které vyválíme na tyčinku a zahneme v rohlíček. Dáváme na plech s pečícím papírem. Pečeme je na 210 asi 10 minut. Jsou upečené, když po bocích začnout hnědnout. Postupujeme tak, že na plech pokrytý pečícím papírem, který jsme pocukrovali / cukr + vanilkový cukr/, klademe teplé rohlíčky, seshora je také pořádně pocukrujeme. Ukládáme je až vychladnou. Tento způsob cukrování je lepší než je obalovat teplé v cukru.  

 

Předkládám Vám ukázku mého cukroví. Tato kapitola je velmi obsáhlá. Mohu se jí v dalších částech věnovat, pokud Vás to zajímá. Základem dobrého cukroví jsou kvalitní suroviny - tj. máslo, ořechy, dobrá mouka, čokoláda , žádné náhražky. V této kapitole ráda uvítám Vaše cukrářské dovednosti. 

K Koláč

Tartaletky jsou vlastně košíčky, které si můžete plnit tím co Vás napadne a máte rádi. Dělají se nasladko nebo naslano.

Já jsem tyto naplnila podle mé fantazie, můžete si změnit jak Vám bude vyhovovat.  Ta moje kombinace se  zdá velmi chutná.

Těsto:

Dejte si na vál všechny suroviny a zpracujte vše v těsto, které nebude lepivé / když tak si přidejte ještě trochu mouky/. Těsto si rozdělte na tolik dílů, jak máte velké formičky. Já jsem dávala do formiček průměru 11 cm. Vyválejte si na plát  asi 1/2 cm a vykrojte si větší kolečko ,než máte formičku. Těsto si přitlačte k okrajům, těsto, které Vám přečuhuje si odkrojte. Dejte bokem, všechny zbytky si použijte na poslední formičku.

Natřete si jamem. / Já jsem dala jam zázvorový/. Další vrstva je oříšková náplň, potom vrstva ze zakysané smetany. Dejte do vyhřáté trouby na plechu péct na 180 na 20-25 minut. Budou upečené , když se Vám budou oddělovat od formičky.

Nechte si zchladnout a polijte čokoládou, kraje si posypte strouhanými oříšky.

Ořechová náplň:

Já jsem si to zjednodušila a veškeré suroviny jsem dala do ručního mixéru a rozmixovala. Tuto směs natřete na jam. Když budete zpracovávat bez mixéru, použijte změklé máslo a všechny suroviny si zpracujte dohromady.

Náplň ze zakysané smetany:

Ušleháte bílky, do nich pomalu zašleháte cukr, zakysanou smetanu, mouku. Tuto náplň natřete na ořechovou náplň a dáte péct.

Čokoládová poleva:

Rozpusťte si máslo pod 100 stupňů a mimo sporák si do něho nalámejte čokoládu na vaření.  Míchejte ,až se Vám všechna čokoláda v másle rozpustí. Potom jí jen polijte tartaletky a po obvodu si posypte mletými oříšky. Dozdobte si jak se Vám líbí.

B buchty Z zákusek

Tento koláč se skládá ze tří těst a je velmi chutný a v  naší rodině velmi oblíbený. Množství surovin, které je zde uvedeno je na velký plech. 

První těsto:

První těsto je kakaové těsto. Z ingrediencí, které jsou uvedeny v receptu zpracujete kakaové těsto. Máslem nebo olejem vymastěte plech a vysypte strouhankou nebo moukou. Těsto vyválejte ve velikosti plechu na pečícím papíru.  Lépe se Vám potom přendá na plech. 

Druhé těsto:

Druhé těsto je tvarohová náplň. Do misky si dejte tvaroh, bílek, cukr, vanilku, citronovou kúru, mouku a pořádně promíchejte. Nalejte na kakaové těsto a dejte péct do trouby na 180 . Mezitím si uděláte piškotové těsto, které na toto těsto nalejete asi po 10 minutách. Je to proto, že moučník je dost vysoký a kdyby jste dali vše naráz nepropeklo by se a piškot by se Vám spálil.

Pečte podle toho jak Vám peče trouba okolo 30 minut. Že je upečený poznáte podle toho, že se Vám na bocích odděluje od plechu. Kdyby se Vám pekl rychle, ztlumte teplotu a nahoru si dejte alobal.

Třetí těsto:

Třetím těstem je piškot. Nachystejte si nejdřív všechny suroviny. Rozklepněte si vejce do šlehací nádoby. Trochu rozšlehejte, přidejte cukr, opět chvilku šlehejte a během šlehání přidejte postupně vřelou vodu. Šlehejte do tuha. Pomalu si přidejte olej  a mouku s práškem do pečiva.