M máslové pečivo

Tento recept na pečivo je zajímavý tím, že přidáváte studené máslo , sýr a ořechy.

Já těsto zpracovávám v pekárně na chleba. Zde postupujete tak, že všechny suroviny dáte do pekárny a ta Vám těsto zamíchá a těsto v ní vykyne. Kvasnice si zde rozdrobte do mouky, těsto Vám vykyne. Pokud se Vám zdá těsto řídké, přidejte si ještě trochu mouku. Každá mouka nemá totiž stejné množství lepku. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál. Rozdělte na 2 díly. Každý díl si rozválejte na oválnou placku a  postrouhejte na ni studené máslo. Zarolujte a nechte zakryté půl hodiny kynout. Každý váleček si roztáhněte znovu buď rukou nebo válečkem opět na oválnou placku. Pozor ať si nevytlačíte máslo. Na tuto placku si nastrouhejte sýr, opět zarolujte a z tohoto válečku si nakrájejte kousky, které si trochu zploštěte a dejte na plech s pečícím papírem. Natřete si rozšlehaným vajíčkem se 2 lžičkami studené vody a posypte posekanými ořechy. Přikryté nechte ještě půl hodiny kynout. Potom vložte do vyhřáté trouby na 210 a pečte asi tak 25 minut do červena. Řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. 

Těsto můžete zpracovat i v robotu. Zde si dejte také všechny suroviny do robotu, opět kvasnice nadrobte do mouky. Pokud budete zpracovávat ručně, utřete si kvasnice se solí na kašičku a postupně si přidávejte ostatní suroviny. Hodně se píše o tom, že kvasnice nesmí přijít do styku se solí, ale já mám vyzkoušeno za mých 40 let vaření, že to tak není. Na kterékoliv buchty kvasnice se solí utřu a ještě se mně nestalo, že by kvůli tomu těsto nevykynulo. Těsto si potom dejte kynout, po vykynutí jednou odspodu zamíchejte. Po vykynutí vyklopte na vál a postupujte tak jak jsem popsala výše. 

B buchty C cukroví Z zákusek

Těsto na zhotovení šátečků je velice snadné. Dejte si do mísy všechny ingredience a vypracujte těsto. Máslo si dejte změklé /pokojová teplota/. Pokud máte robot udělejte si těsto v robotu.

Těsto vyválejte a podle toho jaké máte tvořítko, si vyberte kolečko, kterým vypíchnete těsto, dáte do tvořítka, zavřete je a už jen vyndáte hotový šáteček. Je  to rychlé, dá Vám to o mnoho méně práce, než kdyby jste tvořili ručně jen pomocí kolečka. Dejte na plech na pečící papír. /Nenatírá se tukem/. Šátečky si potřete rozšlehaným vejcem, do kterého jste si dali 2 lžičky studené vody. Potom už jen posypte nahrubo posekanými vlašskými ořechy a dejte péct na 210 asi tak 20 minut do červena, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. Hotové si pocukrujte moučkovým cukrem.

Na náplň si můžete dát cokoliv, /tvaroh, marmeláda, čerstvé ovoce atd./.

Já jsem dala jako náplň tvaroh. Použijte si tvaroh v celofánové kostce, ne ve vaničce / ten je moc řídký/.

Přidejte žloutek, podle chuti práškový cukr, změklé máslo /nevynechávejte je, tvaroh by jste měli suchý, drtinový/, vanilkový cukr a můžete dát také rozinky.

Moc dobrá je také náplň - povidla, mleté ořechy, rozpuštěné máslo, trochu mleté skořice. Místo povidel můžete použít i jakýkoliv džem, který máte rádi. 

C cukroví K krémový řez

Do robotu si dejte bílky, přidejte špetku soli. / Sůl se dává proto, aby se Vám lépe ušlehaly bílky/. Chvíli šlehejte a postupně si přidávejte cukr, šlehejte do tuha. Postupně si potom přidávejte mouku, kterou jste promíchali s mletými ořechy. Nachystejte si plech s pečícím papírem /není nutné papír natírat tukem/  a na něj  pravidelně rozetřete vyšlehanou směs. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180  asi na 10 minut. Že je těsto upečené poznáte podle toho, když opatrně na těsto zmáčknete prstem a vrátí se Vám zpět.

Upečený korpus nechte vychladnout, ořízněte nepravidelné okraje, plát si rozkrojte na tři díly. Máte ho tak připravený na potření krémem.

Krém:

Do kastrolku nalejte mléko, espresso, přidejte cukr, pudink Zlatý klas /když ho nemáte, dejte si 3 lžíce kukuřičného škrobu/, l lžičku kakaa, vanilkový cukr, polohrubou mouku.  Vše pořádně promíchejte a  uvařte hustou kaši. Nechte zchladnout , dejte do robotu a do této hmoty vešlehejte trochu změklé máslo, přimíchejte mleté ořechy. Krém natřete na plát, přiklopte dalším, znovu natřete a přiklopte třetím plátem. Krém si natřete také na okraje. Po namočení do čokolády budete mít štafetku pěkně zarovnanou. Nyní dejte třeba do lednice ztuhnout, aby se Vám dobře nakrájelo na kousky. Já jsem krájela po třech centimetrech. Rozpusťte si máslo, tak aby bylo vřelé, ale nevařilo. Do něho si nalámejte čokoládu a mimo sporák mícháním v tomto vřelém másle rozpusťte. Nechte si čokoládu chvíli zchladnout, aby Vám dobře držela na zákusku. Namočte si štafetku z obou stran, dejte na pečící papír. Pokud Vám trochu čokolády zteče na papír, tak až ztuhne tak ji odkrojte a můžete použít jinde. No a máte hotovo, jen si uvařit kafíčko a ochutnat. 

G grilování

Nastal čas grilování a potřeba oprášit recepty na grilování. Velmi vhodným masem je krkovička.

Postup:

Nakrájejte si krkovičku asi na 2 cm plátky. Posolte ji a dejte do misky. Na to nalejte olej s kořením.  Koření si použijte dle toho co máte rádi. Já používám, to co popisuji níže.  Když budete nakládat kuřecí, dejte si místo oleje máslo. Oleje nedávejte moc, není dobře, když maso olejem zatopíte.

Maso s olejem a kořením pořádně promíchejte, proložte si plátky cibule, plátky masa porovnejte  . Maso nechte proležet aspoň jeden den v chladu. Před grilováním si je dejte na 2 hodiny do pokojové teploty. Každý griluje jinak, nám se osvědčuje velký grilovací  plát, který se nad dřevěným uhlím rozpálí a na něm maso ogriluje. Je to určitě zdravější než grilovat nad ohněm. Po ugrilování dejte do nádoby, kterou zakryjete maso tzv. dojít. 

Přílohy:

Karamelizovaná cibulka:

Cibuli nakrájejte na kolečka, posolte, pocukrujte, pokapejte olejem a opečte na pánvi. Můžete ji opéct na gril. plátu na kterém grilujete. Stejně tak i papriky. Papriky osolte, kdo chce i opepřete.

Česnek:

Do malé misky si dejte trochu oleje, přidejte nastrouhaný česnek a osolte. Tím si potom potřete ugrilované maso na talíři.

Brambory:

Brambory si oloupejte, rozkrojte na polovinu ,ze  shora si je nakrájejte na plátky - pozor nedokrojte, po upečení se Vám otevřou a je to na talířku moc hezké.

Takto nakrájené brambory si dejte do misky, osolte je, potřete je štětečkem na mašlování rozpuštěným máslem, /pozor nepřemastěte si je/ a posypte hrubou moukou a vše pořádně promíchejte. Dejte si je na pečící papír, nedokrojenou stranou. Pečte na 220 do červena.

Omáčky:

Do zakysané smetany si můžete přidávat to co máte rádi./ česnek, pažitka , křen, uvařený chřest, bazalka/ Vždy si, ale dochuťte solí, cukrem a citronem. Smetanu už ničím neřeďte.

M maso O oběd S sýrové bochánky Z zelenina

Tento recept můžete dělat jak z vepřového masa nebo i hovězího. Z obou mas je to velmi chutné. Jako přílohu jsem zvolila sýrové bochánky, které jsou velmi rychle hotové. Zvolte si cokoliv - rýži, těstoviny, knedlík.

Postup:

Nakrájejte si nadrobno slaninu, společně s máslem dejte na pánev, na tom osmahněte osolené maso, aby se Vám zatáhlo, tzn. po uvaření bylo šťavnaté. Maso dejte bokem ,potom si na pánev, kde jste opékali maso přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte, přidejte si nasekaný česnek, nadrobno nastrouhané zelí /postrouhejte si je na struhadle na střední velikost/, nadrobno nakrájenou papriku a osmažte. 

Přidejte plechovku s nasekanými rajčaty, zalijte vývarem, přidejte tymián, kmín, nakrájené žampiony nebo sušené houby. Pokud si přidáte sušené houby spařte si je nejdřív vřelou vodou, slijte a 2x si je propláchněte a potom nasekejte nadrobno.Dejte do trouby dusit asi na hodinu a půl. Tento recept je také vhodný do pomalého hrnce, bude se Vám vařit bez hlídání.

Maso vyndejte, nakrájejte na porce. Omáčku si zahustěte pokud se Vám zdá řídká /v troše teplé vody rozkvedláte mouku a vlejete do omáčky/ , chvilku musíte ještě povařit. Dochuťte si omáčku cukrem, solí, citronovou šťávou.

Postup sýrové bochánky:

Dejte do mísy mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhaný sýr, česnek  a všechny ostatní suroviny. Pokud se Vám zdá řídké /tzn., že volně teče/ přidejte si ještě trochu mouky, aby se Vám hromádky na plechu moc neroztekly.

Vytvořte si tedy na plechu na pečícím papíru lžící hromádky, trochu od sebe /toto množství by Vám mělo vyjít na jeden plech/, dejte do trouby vyhřáté na 210 péct na 25-30 minut, jak vidíte na obrázku do červena. Máte hotovo, jen ochutnat.

Rada: pokud sušíte houby, usušte si je na co nejvíc a potom rozmixujte na prášek. Ten se dá přidávat do čehokoliv, jako houbové koření. Děti většinou sušené houby v ničem nejí, nechutná jim to. Toto koření dávám i do smetanové houbové omáčky. Suším také bedly, rozmixuji , jako koření jsou vynikající. / Některý rok je velmi málo hub, ale bedla vyroste téměř každý rok./

K Koláč

Tento koláč určitě stojí za vyzkoušení. Většinou u těchto citronových koláčů slyšíme, že jsou složité, že se nepovede. Podle tohoto receptu se Vám určitě povede. Je velice chutný, má velice příjemnou chuť po citronech a je chutný několik dní. Pokud máte formu s oddělitelným dnem, je to snadnější při vyndávání koláče z formy. Tento koláč se peče hlavně ve Francii, najdete ho zde v každé cukrárně.

Postup korpus:

Smíchejte mouku, máslo, sůl - udělejte z ní drobenku. Přidejte žloutky, cukr a vypracujte těsto. Pokud se Vám zdá tužší, přidejte si trochu mléka.  Těsto zabalte do fólie a dejte si je na hodinu do chladničky. Potom si je vyválejte na pečícím papíru / lépe se Vám přendá do formy/ a přendejte do formy. Vyválejte si je větší než průměr formy - těsto si přimáčkněte k okrajům formy, to co přečuhuje si odřízněte. - je to nutné, aby jste měli krásně rovný okraj.  Těsto si trochu na dnu propíchejte vidličkou. Dejte na ně pečící papír, na který si nasypete třeba fazole nebo dejte formičky, ty máme všechny doma, / ty potom můžete používat opakovaně/. Dejte do trouby ohřáté na 190 a pečte 10 minut. Já dávám formu na plech. Papír s fazolemi si vyndejte, teplotu snižte na 170 a pečte dalších 10 minut.  Potom na těsto vlijte náplň - nalijte si ji na ni v troubě, aby Vám při manipulaci náplň z části nevytekla. Teplotu trouby nechte na nastavených 170 a pečte dokud Vám náplň neztuhne. Bude to asi 30 - 35 minut. Poznáte to podle toho, že Vám okraje ztmavnou /ale pozor, ať se Vám nespálí/.

Potom vyndejte, nechte zchladnout , můžete dát do chladničky. Krájejte až Vám koláč zchladne. Koláč si pocukrujte. 

Postup náplň:

Vejce, cukr, bílky vyšlehejte najemno, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru, smetanu - vše promíchejte. Nechte asi 5 minut odstát. Nalejte na korpus 3/4 náplně, za chvilku nalejte zbytek. Pečte na 170  30-35 minut. Řiďte se podle toho jak Vám peče trouba.