Dlouho jsem hledala jak upéct chléb bez pšeničné mouky, aby nebyl gumový a dal se jíst. Tento chléb je vláčný, chutný a vhodný pro redukční dietu nebo prostě pro ty, kdo chtějí omezit pojídání výrobků z pšeničné mouky. Jeho výroba je skutečně snadná.
Postup.
Nejdříve uděláme autolýzu: tj. vodu smícháme s žitnou moukou , najemno namixovanými ovesnými vločkami a žitným kváskem. Pokud se Vám zdá těsto moc husté, přidejte si trochu vody.
Nechte na teplém místě odpočívat 120 minut. To je proto, aby se Vám mouka nasákla vodou a probudil se sušený kvásek. Potom zapracujte ostatní suroviny -sůl, kmín, tekutý med, jablečný ocet, olej, kvasnice, vejce. Zpracovávám v robotu nebo můžete zpracovat i ručně.
Nechte na teple kynout asi 1,5 hod. Vymastěte si formu olejem, těsto z mísy si sem přendejte. Bude řidší, na povrchu si je urovnejte lžící namočenou ve vodě a potřete rozšlehaným vejcem, posypte si loupanými slunečnicovými semínky. Dejte na teplo kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 220 stupňů. Asi tak po 20 minutách, kdy máte nahřátou troubu do ní vložte chleba a pečte zhruba 45 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Po upečení vyklopte na mřížku a krájejte jej až po zchladnutí.
Poměr žitné mouky a vloček si můžete dát 500g žitné a 100 g vloček. Je také chutný.
Chleba je moc dobrý. Napište mně jak Vám chutná a zda se Vám povedl.