Dlouho jsem hledala jak upéct chléb bez pšeničné mouky, aby nebyl gumový a dal se jíst. Tento chléb je vláčný, chutný a vhodný pro redukční dietu nebo prostě pro ty, kdo chtějí omezit pojídání výrobků z pšeničné mouky. Jeho výroba je skutečně snadná.

Postup.

Nejdříve uděláme autolýzu:  tj. vodu smícháme s žitnou moukou , najemno namixovanými ovesnými vločkami a žitným kváskem. Pokud se Vám zdá těsto moc husté, přidejte si trochu vody.

Nechte na teplém místě odpočívat 120 minut. To je proto, aby se Vám mouka nasákla vodou a probudil se sušený kvásek. Potom zapracujte ostatní suroviny -sůl, kmín, tekutý med, jablečný ocet, olej, kvasnice, vejce. Zpracovávám v robotu nebo můžete zpracovat i ručně.

Nechte na teple kynout asi 1,5 hod. Vymastěte si formu olejem, těsto z mísy si sem přendejte. Bude řidší, na povrchu si je urovnejte lžící namočenou ve vodě a potřete rozšlehaným vejcem, posypte si loupanými slunečnicovými semínky. Dejte na  teplo kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 220 stupňů. Asi tak po 20 minutách, kdy máte nahřátou troubu do ní vložte chleba a pečte zhruba 45 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Po upečení vyklopte na mřížku a krájejte jej až po zchladnutí.

Poměr žitné mouky a vloček si můžete dát 500g žitné a 100 g vloček. Je také chutný.

Chleba je moc dobrý. Napište mně jak Vám chutná a zda se Vám povedl. 

K Kváskový chleba

Najít a vymyslet  recept na chleba, který bude splňovat Vaše požadavky, je otázka skutečně delší doby. Mně se to podařilo asi po 3 letech pečení , kdy tento recept já i moje rodina označuje za výtečný.  Zkuste si ho upéct podle mého návodu, třeba budete se mnou souhlasit. Velmi záleží na mouce, mnoho mouk je nyní špatných, chleba z nich neupečete dobrý. Objevila jsem chlebovou mouku ze mlýna v Havlíčkově Brodě , je vynikající. U nás ji prodávají potraviny COOP.

Postup:

Nejdřív si udělejte autolýzu:  tj. smíchejte mouku s vlažnou vodou a žitným kváskem. Nechte si na teplém místě aspoň 20 - 120 minut   odpočívat. Dělá se protože Vám mouka nasaje vodu a probudí se suchý kvásek.

Já dále pokračuji v pekárně chleba, kde si nastavím program těsto - tj. 1 hod. 15 minut.

Do pekárny dám těsto z autolýzy společně s:

sůl, kmín, med, kvasnice, jablečný ocet, vejce, olej. Pokud se Vám zdá těsto řídké, přidejte si trochu mouky nebo obráceně husté , tak trošku vody. Každá mouka je jiná, nemusíte se striktně držet množství mouky, kterou jsem napsala. Zapneme pekárnu na program těsto.  Pokud nemáte pekárnu, vše  zpracujte ručně nebo v robotu a nechte na teple kynout. Třikrát po půl hodině si těstem odspodu zamíchejte. Bude Vám to trvat asi 2 hodiny. . Vysypu moukou chlebovou ošatku, na vál vyklopím těsto z pekárny, těsto si trochu vytáhnu a směrem dovnitř přetáhnu každý z rohů, aspoň 2x a potom zaroluji do večky. Dám do ošatky na teplo kynout. Mezitím si zapnu troubu na nejvyšší teplotu, naspod dám plech. Zhruba za 20 minut je trouba nahřátá a chleba dostatečně vykynutý. Překlopím na plech, zakrytý pečícím papírem. Doporučuji dírkovaný plech, který mně manžel upravil na šířku chlebové veky, chleba se takto nerozjede do šířky. Vložím do vyhřáté trouby, naspod trouby na plech chrstnu 2 dcl vody a takto peču 10 minut. Potom plech vyndám, snížím teplotu na 210 stupňů a peču ještě asi 40 minut.  Píši asi 40 minut, protože  každá trouba peče jinak. Chleba vyndejte na mřížku a krájejte jej až po zchladnutí.

Dobrou chuť. Napište mně jak se Vám povedl.

B buchty

Jablko nastrouháme, přidáme mletý mák (tak nějak od oka, asi 70 až 100 g), přidáme moučkový cukr (zhruba 2 lžíce, podle toho, jak je sladké jablko), pak přidáme špetku skořice, vanilkový cukr, citronovou šťávu a kůru a vše promícháme.

Oddělte bílek od žloutku. Bílek a špetku soli vyšlehejte do smetany a lehce přidejte do makové směsi. Žloutek si ponechejte stranou.

Těsto potřete marmeládou (dle svého výběru - rybízovou, ostružinovou, povidla) a rozetřete si ji doprostřed plátu lístkového těsta. Na to si dejte makovou směs. Na makovou směs položíme malé plátky másla.

Pokud si těsto koupíte z jednoho plátu udělejte dvě nohavičky štrůdlu.

Celý závin potřete žloutkem a ozdobte si ořechy.

Vložte do předehřáté trouby na 195 C, a pečte do zlatova asi 15 minut.

Po vychladnutí jej můžete posypat moučkovým cukrem.

No a teď si už můžete začít pochutnávat, je moc dobrý.

M maso O oběd

Tento  recept je velmi jednoduchý, ale velmi chutný.

Použijte listy kapusty / ne zelí/, jsou měkčí a lépe se Vám s nimi bude pracovat. Z hlávky si odkrojte tolik listů kolik budete dělat závitků. Dejte do osolené vody vařit na 3 minuty. Tvrdé části si potom trochu naklepejte, aby se Vám lépe zavinovaly závitky. Na každý závitek si dejte část zpracované masové směsi a udělejte si závitek. 

Masová směs:

Pomelte si na hruběji krkovičku a také rohlíky, které jste nakrájely na kolečka a  rozmočily si šlehačkou . Přidejte si všechny ostatní suroviny a rukou si zpracujte v lepivou směs. Pokud se Vám zdá řídká, přidejte si trochu strouhanky.

Plech si potřete trochou oleje, na to poklaďte závitky, posypte na plátky nakrájenou cibulí a česnekem. Postříkejte seshora trochou  oleje a dejte do trouby na 200 péct asi tak na 1 hodinu, podle toho jak Vám peče trouba.

Podávejte dle Vaší chuti - s pečenými bramborami, chlebem nebo s rýží.

V této uspěchané době každá uvítáme , když je vaření co nejjednodušší.

Z uvedených surovin udělejte těsto. Rozdělte si je na  dva díly. Vyválejte placku, kterou si přeneste pomocí válečku na plech s pečícím papírem. Když nemáte pravidelně, upravte si je na celý plech. Na tento plát dejte nahrubo postrouhaná jablka /která jste si v misce smíchali s pudinkem/, posypte trochu cukrem /dejte tolik jak ho chcete mít sladký/. Dále posypte mletou skořicí, trochou strouhanky /nebo piškoty/ a posypte si rozdrcenými ořechy. Nyní si uválejte druhý plát, zde se snažte o trochu víc, aby Vám pokryl jablka. Když Vám někde přesahuje, upravte, buď podsuňte nebo odkrojte a doplňte, kde Vám chybí.

Nyní potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody. Vidličkou si trochu těsto propíchejte, aby Vám odcházela při pečení pára. Pečte na 220 asi tak na 30 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

Po vyndání si pocukrujte práškovým cukrem a jděte si uvařit kafíčko , můžete už ochutnat.  

B buchty O oběd

Tento recept je velmi jednoduchý a hlavně oblíbený u dětí. 

Postup:

Nejdříve je potřeba upéct buchtičky. V receptu je uvedeno množství, které se Vám vydá na celý velký plech. Já peču poloviční dávku, zde si množství rozpočítejte.

Do mísy rozdrobíme kvasnice, nasypeme na ně sůl a utřeme na kašičku. Říká se, že kvasnice ve styku se solí potom nenakynou, ale opak je pravdou. Já takto dělám už 40 let. Přidejte část mouky, vejce, olej, pudink. V teplém mléce si rozpusťte cukr, přilejte do mísy. Postupně si přidávejte zbytek mouky, těsto si podebírejte odspodu. Těsto Vám nesmí lepit, odděluje se od mísy. Jelikož každá mouka je jiná, můžete jí dát méně nebo  víc. Těsto si seshora posypte troškou mouky a dejte na teplé místo kynout. Když je chladno tak si trochu předehřejte troubu a dejte do ní. Až Vám těsto zdvojnásobí objem,/ asi tak za půl hodiny/ odspodu zamíchejte. Celkem opakujete 3x. Potom vysypte na pomoučněný vál. Kousek si odkrojte, vyválejte váleček, který nakrájíte na kousky, ze kterých udělejte kuličky / nezáleží jak budou pravidelné/ a naskládejte na pomaštěný plech. Seshora potřete také tukem. /rozpusťte si olej, do kterého dejte kousek másla/.

Dejte ještě na 20 minut na teplé místo kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 210 stupňů, vložte plech a pečte 25-30 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Buchtičky budou na povrchu zlatavé a křupavé. Po vytažení z trouby si je na povrchu potřete olejem s máslem.

Pudink:

Podle množství strávníků si uvařte vanilkový pudink, který musí být řidší, dejte si o trochu víc mléka. Já část mléka nahrazuji šlehačkou, pudink je potom jemnější a krémovější. Přidávám také kousek másla. 

Jablečná pěna:

Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, dejte do kastrolku s vodou a cukrem a uvařte do měkka. Dejte potom na síto, aby Vám odtekla nadbytečná voda a nechte zchladnout. Oslaďte si podle chuti a přidejte si mletou skořici a trochu citronu. Do zchladlých jablíček  přidejte bílky / na 5 středních jablek 3 ks./ a ušlehejte.

No a máte hotovo jen začít ochutnávat.