M maso O oběd Z zelenina

Rajská omáčka:

Na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte posekaný česnek a také chvíli osmažte. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, celer a společně s cibulí osmažte, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte rajský protlak, sekaná rajčata z plechovky /nebo čerstvá/, zalijte vývarem , dle chuti osolte. Povařte 30 minut. Vše rozmixujte.  Na pánvičce si opečte  papriky, nakrájejte si je nadrobno a vložte do omáčky. Omáčku dochuťte citronem, cukrem , pepřem  dle své chuti. Pokud chcete můžete si přidat olivy. Pokud je omáčka řídká, zahustěte trochou hladké mouky, kterou si rozkvedláte v troše vlažné vody a vlijete do omáčky a rozmícháte. Toto si udělejte předtím než přidáte pečené papriky.

Klobásová směs:

Tato  směs je zvláštní tím, že se do ní přidávají nastrouhané /pomleté/ syrové brambory.  Touto směsí můžete i plnit střívka a udělat si klobásky. Já jsem z ní udělala koule /asi moje oblíbené a rychlé/ a dala je upéct do trouby.

Pomelte na středně velké vložce na masovém mlýnku -- brambory, maso, slaninu, cibuli, česnek. Směs osolte, přidejte si zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a mletý zázvor dle chuti . Přidejte si trochu strouhanky, tak aby Vám šly vytvořit koule, nebo placičky. Ty dejte na plech s pečícím papírem. Dejte péct do trouby na 220 asi tak  na 30 minut -respektive tak dlouho dokud nebudou dočervena.

Takto upečené nedávám do omáčky, ale nechávám na podávání samostatně.

Jako přílohu jsem si zvolila houskové knedlíky, které jsem popisovala v dřívějším receptu. Je dobrá také rýže, těstoviny, kuskus.

O oběd Z zelenina

Koule:

Nakrájejte si na kostky žampiony, uzenou krkovičku a nadrobno uvařený květák /vařte si ho 3 minuty/. Přidejte vejce, zakysanou smetanu, majoránku, česnek, kmín, dle chuti si dosolte. Přidejte si tolik strouhanky, aby Vám šly udělat koule. Ne tolik, aby jste je měly tuhé. Pořád  se Vám bude hmota lepit na ruce. Obalte si v trojobalu.  Smažte na oleji, tak aby Vám koule plavaly. Smažte dočervena.

Brambory:

Oloupejte si brambory, dejte do studené osolené vody a vařte 30 minut. Brambory si osolte, dejte  na ně studené máslo a pažitku nebo jarní cibulku.

Salát:

Salát je zvláštní tím, že na něj dávám mléčný nálev. Dejte si do hrnečku trochu octa, do toho trochu soli a asi tak 3 lžičky krupicového cukru. Přidejte si tak 2 dcl studeného mléka, zamíchejte než se Vám cukr rozpustí. Tento sladkokyselý nálev si udělejte podle své chuti, myslím tím množství cukru.  Nalejte na opraný salát. No a už můžete obědvat. Dobrou chuť.

M maso O oběd S sýrové bochánky Z zelenina

Tento recept můžete dělat jak z vepřového masa nebo i hovězího. Z obou mas je to velmi chutné. Jako přílohu jsem zvolila sýrové bochánky, které jsou velmi rychle hotové. Zvolte si cokoliv - rýži, těstoviny, knedlík.

Postup:

Nakrájejte si nadrobno slaninu, společně s máslem dejte na pánev, na tom osmahněte osolené maso, aby se Vám zatáhlo, tzn. po uvaření bylo šťavnaté. Maso dejte bokem ,potom si na pánev, kde jste opékali maso přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte, přidejte si nasekaný česnek, nadrobno nastrouhané zelí /postrouhejte si je na struhadle na střední velikost/, nadrobno nakrájenou papriku a osmažte. 

Přidejte plechovku s nasekanými rajčaty, zalijte vývarem, přidejte tymián, kmín, nakrájené žampiony nebo sušené houby. Pokud si přidáte sušené houby spařte si je nejdřív vřelou vodou, slijte a 2x si je propláchněte a potom nasekejte nadrobno.Dejte do trouby dusit asi na hodinu a půl. Tento recept je také vhodný do pomalého hrnce, bude se Vám vařit bez hlídání.

Maso vyndejte, nakrájejte na porce. Omáčku si zahustěte pokud se Vám zdá řídká /v troše teplé vody rozkvedláte mouku a vlejete do omáčky/ , chvilku musíte ještě povařit. Dochuťte si omáčku cukrem, solí, citronovou šťávou.

Postup sýrové bochánky:

Dejte do mísy mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhaný sýr, česnek  a všechny ostatní suroviny. Pokud se Vám zdá řídké /tzn., že volně teče/ přidejte si ještě trochu mouky, aby se Vám hromádky na plechu moc neroztekly.

Vytvořte si tedy na plechu na pečícím papíru lžící hromádky, trochu od sebe /toto množství by Vám mělo vyjít na jeden plech/, dejte do trouby vyhřáté na 210 péct na 25-30 minut, jak vidíte na obrázku do červena. Máte hotovo, jen ochutnat.

Rada: pokud sušíte houby, usušte si je na co nejvíc a potom rozmixujte na prášek. Ten se dá přidávat do čehokoliv, jako houbové koření. Děti většinou sušené houby v ničem nejí, nechutná jim to. Toto koření dávám i do smetanové houbové omáčky. Suším také bedly, rozmixuji , jako koření jsou vynikající. / Některý rok je velmi málo hub, ale bedla vyroste téměř každý rok./

O oběd Z zelenina

Tento recept je v naší rodině také velmi oblíbený. Dá se vařit po celý rok. Místo květáku můžete také dát brokolici.

Postup:

Do osolené vody si dejte vařit na 4 minuty květák. Po uvaření si ho pokrájejte na menší kousky. Přidejte si k němu všechny ostatní suroviny.  Česnek si posekejte nadrobno. Bůček nebo uzené maso si nakrájejte  nadrobno a přidejte k ostatním surovinám. Pokud nemáte pažitku nemusíte ji dávat, ale je to chutnější. Na pánev si dejte trochu oleje a smažte pomalu, aby jste lívanečky měly uvnitř propečené.

Můžete smažit buď v lívanečníku nebo za použití kovových kroužků, jak vidíte na obrázku. Nebo také jen tak na pánvičce.

Připravte si dip - zakysaná smetana, citron, trošku cukru a kopr nebo tak jak Vám chutná.