P příloha S sterilovaná zelenina

Dnes Vám nabízím můj recept na domácí tzv. "Znojemské okurky". Není to originál, ten nikdo nezná, ale velmi se tomu originálnímu podobá -- hlavně tak dobře chutnají.  Je zde skutečně potřeba důsledně dodržet postup, moc dobře to potom poznáte na výsledku. První nutnost - okurky nezavařujte v troubě, na sporáku a jakkoliv jinak, nikdy se to pořádně nepovede. Zavařujte je skutečně  jen v zavařovacím hrnci, kde nastavíte přesně teplotu a čas. Okurky jsou potom nerozvařené a křupavé. Tuto křupavost Vám pojistí ještě kolečka čerstvého křenu, ten tam skutečně musíte dát, nesmíte ho vynechat. Okurky si nechte po zavaření aspoň 2 měsíce  rozležet, než je ochutnáte. Když je rozděláte hned nic nepoznáte, nebudou ještě rozležené.

Postup:

Okurky zavařujte vždy čerstvé, z okurek, které budou natrhané několik dní, výsledek nemusí být tak dobrý.

Umyjte zavařovací sklenice, pořádně umyjte okurky a můžete začít.

Do sklenic na dno dejte :

2 bobkové listy

5 zrnek nového koření

5 zrnek černého pepře

3 kolečka čerstvé cibule

3 kolečka mrkve

3 kolečka čerstvého křenu

1 okvětí čerstvého kopru

1 lžička hořčičného semínka

Naplňte si sklenice čistými okurkami. Nyní si připravíte nálev, kterým okurky zalijete. Musíte je mít v nálevu potopené, ale musí být tak 2 cm od okraje, aby Vám při zavařování chytlo víčko.

Nálev:

4 litry vody

1,2 litru 8% octa /bzenecký/

300 g krystalového cukru

160 g soli

50 koleček sacharinu

Vše svaříte a už horkým nálevem můžete zalít okurky ve sklenicích. Vršek sklenic pořádně očistěte, aby Vám chytlo víčko, sklenice zavíčkujte. Dejte do zavařovacího hrnce a sterilujte na 80 stupních po dobu 20 minut. No a máte hotovo. Jen počkat ty 2 měsíce a můžete ochutnat. Pokud je nesmíte, vydrží Vám 2 roky. Takže pokud je jich některý rok na zahrádce hodně, nemusíte se bát je udělat do rezervy.  

Čas, který budete potřebovat neuvádím, záleží na množství, které budete naráz dělat. Podle tohoto receptu je dělám již 40 let. Přeji , ať se povedou, je to taková česká specialita.