B bůček F fazole K květák O oběd P Polévka

Tato polévka je na uvaření velmi rychlá.

Na lžíci oleje osmažte nadrobno pokrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, na kousky nakrájený květák, šalvěj, vše ještě chvíli smažte. Přidejte vývar, plechovku velkých fazolí a vařte 20 minut. Asi tak 2 naběračky polévky rozmixujte a vraťte k polévce. Dochuťte  si solí, česnekem , pokud máte čerstvou šalvěj, nasekejte si ještě trochu šalvějových lístků. Na pánvi si opražte uzený bůček do růžova. Můžete použít také pancetu, ale myslím si, že je moc drahá. Na talířku si polévku posypte opraženým bůčkem. Pokud to chcete mít jako hlavní jídlo, opečte si k tomu topinky potřené česnekem.

O oběd P Polévka

Tato polévka je rychlá a jednoduchá.

Cibuli pokrájejte nadrobno, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu , olej a  osmahněte  trochu dočervena, přidejte nadrobno nakrájený česnek, lžíci polohrubé mouky a ještě  chvíli osmažte. Přidejte tymián, rajský protlak, sekaná rajčata z plechovky, cukr, sůl, přilejte vývar a vše 10 minut povařte. Potom přilejte šlehačku a chvilku povařte. Přisolte a pokud máte rádi pepř, tak opepřete.  Můžete si také přidat trochu polévkového koření dle chuti. Do polévky si na talíři přidejte strouhaný sýr, pažitku nebo petrželku. Jako příloha se hodí dobře opečené a očesnekované topinky, ty si trochu osolte.

P Polévka S svítek

Tato polévka je  u nás velmi oblíbená, hlavně vnučkami a dcerou. Polévku připravíte buď z hovězích kostí nebo žeber. Maso omyjte, vložte do hrnce s vodou. / asi 4 l hrnec/.Vodu osolte, přidejte nové koření, bobkový list a očistěnou zeleninu. Jak polévka začne vařit, vytvoří se Vám nahoře tzv.  šum, ten seberte a vyhoďte.   Vařte pomalu, aspoň 2 hodiny. Já vařím v pomalém hrnci  7 hodin , klidně do rána a nemusíte se o nic starat. Spotřeba el. proudu je zde velmi malá.

Po uvaření si polévku přeceďte přes síto. Maso a mrkev si nakrájejte, přidejte do polévky, polévku dochuťte kořením, solí, přidejte si špetku mletého  muškátového oříšku. Přidejte si posekanou petrželku, já v zimě přidávám zmrazenou pažitku, kterou mám v mrazáku.

Svítek:

V mléce si rozšlehejte vejce, osolte, přimíchejte mouku. Můžete si přidat, posekanou petrželku nebo pažitku  a nebo nastrouhat česnek. Z této směsi si usmažíte palačinky na troše oleje na pánvi. Ty si potom nadrobno pokrájíte a přidáváte si je do polévky. Může to být i jako hlavní jídlo.

O oběd P Polévka

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou  cibuli a česnek. Přidejte rajský protlak a nakrájenou dýni na kostičky. Přidejte čočku a vývar, sůl, pepř.  Já přidávám hovězí vývar z dumbylinek.cz., je bez glutamátu a chemie. 

Vařte 20 minut. Před koncem si přidejte nadrobno nakrájenou červenou papriku, kurkumu, smetanu a dle potřeby si dochuťte - sůl, pepř, trošičku cukru.

Na talířku si na polévku  rozdrobte balkánský sýr a posypte jarní cibulkou.

O oběd P placky P Polévka

Polévka:

Dejte do hrnce  zauzenou slaninu, olivový olej, trochu orestujte,  přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, kořenovou zeleninu, pórek  , brambory a opečte. Přidejte špetku tymiánu, majoránku, bobkový list , přilejte vývar a vařte 30 minut. Dochuťte nastrouhaným česnekem /množství dle Vaší chuti/ a majoránkou a dosolte si ji. Přidejte si nadrobno nasekanou pažitku nebo petržel.

Bramborové placičky:

V každém kraji se nazývají jinak a jí se s různými náplněmi - povidla, mák, špenát, maso atd.

Uvařte si brambory.  Buď vcelku /vaříte je 45 minut/ nebo okrájené a nakrájené na kousky /vaříte je 30 minut/. Nechte si je vychladnout a na pomoučněném vále si je nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, žloutek a postupně si přidávejte mouku tak, aby se Vám těsto  nelepilo na vál. Oddělte si trochu těsta a vyválejte si plát, ze kterého si vykrojte tvar jaký chcete. Já  jsem si pomohla čtvercovou formičkou a peču je v kontaktním grilu Catler, je velký a je to v něm rychlé. Placičky do něho dáváte nasucho, ničím nemusíte mastit. Potom z jedné strany potřu pestem, přidám sýr a přehnu, tak jak vidíte na obrázku. Dejte znovu na chvíli do grilu, aby jste zapekli sýr . Je to opět velmi rychlé. No  a placičky máte hotové, jen ochutnávat.  Jako pesto jsem použila pesto pažitkové - tj. pažitka, česnek, sůl, olej. Po vyndání ze skleničky jsem ještě přistrouhala česnek - zde si dejte dle chuti. U nás se hovoří - česnek nedáváme pouze do kávy.