Tento řízek je z vepřové krkovičky. Je možné použít ještě maso z kýty. Nepoužívejte maso z kotlety, řízek bude suchý.
Postup:
Maso si nakrájejte asi na 1 cm plátky - přes vlákno -
je to moc důležité. Pokud by jste si maso nakrájeli po vláknu, nenaklepete je a řízek bude tuhý. Maso si přes fólii naklepejte, ne úplně na slabo. Maso je nejlepší mít do druhého dne naložené - dejte si do misky trochu oleje a z každé strany si trochu natřete. Porovnejte si je do misky na sebe, zakryjte a nechte v chladnu do druhého dne rozležet. Druhý den si řízky posolte. Dělá se to proto, jelikož kdyby jste posolili před naložením ,sůl by maso zbytečně vysušovala.
Do obalovací misky si rozšlehejte vejce se šlehačkou, /množství si připravte podle toho, kolik budete dělat řízků/. Do další misky si dejte hladkou mouku. Strouhanku míchám napůl z rohlíků s kukuřičnou strouhankou./ koupíte ji například v Penny marketu/. Obalte řízky v tradičním postupu - mouka, vejce, strouhanka. Strouhanku si trochu přitlačte , prostě tak, když řízek zvednete, tak Vám strouhanka nespadne a také nevidíte neobalené maso.
Smažíte v oleji, s trochou másla. Oleje si dejte tolik, aby řízky nebyly celé potopené. Já smažím na litinové pánvi a na stupni medium. Před dosmažením si na každý řízek dejte malý plátek másla.
Postup bramborová kaše:
Brambory si okrájejte, nakrájejte na kousky. Několikrát si je ve vodě propláchněte, aby jste vyplavili škrob. Vybírejte si brambory, které nejsou tolik škrobnaté. Vyberte si hrnec o trochu větší, aby jste v něm potom mohli kaši zpracovat. Vařte asi 25 minut. Všechnu vodu slijte, zakryjte a chvilku počkejte. Ohřejte si šlehačku /smetanu nebo i mléko/.
Brambory osolte a šťouchadlem na brambory si je pořádně rozmačkejte a promíchejte s máslem. Pracujte rychle. Potom si přilejte vřelou šlehačku a pořádně šťouchadlem rozpracujte tak, aby jste v kaši neměly žádné hrudky.
Tato kaše je tradiční, která se u nás dělá. Můžete si ji čímkoliv ozvláštnit - uvařená mrkev, celer, brokolice, atd. Polít smaženou cibulkou na másle a posypat bylinkami.
Rada:
Řízky se dělají z mnoha druhů mas. Například kuřecí maso je samo od sebe bez chuti a suché. Když ho uděláte hned, upravený jen osolením, výsledek moc chutný není. Já toto maso trochu naklepu, každý plátek osolím, na rozdíl od vepřového masa, rozpustím máslo, přidám česnek a naklepané maso tím natřu a nechám do druhého dne uležet. Máslo z toho před obalováním nesundávám, obalím tak. Stejně tak naložím maso z králíka, kuřecí stehna /která smažím velmi pomalu, aby se prosmažila/.