O oběd š špenát

Nejdřív si usmažíme bramboráčky. Nastrouhejte brambory na středním struhadle. Pracujte rychle, aby Vám brambory nezčernaly. Přilejte vřelé mléko a přidejte všechny ostatní suroviny. Máte vytvořené těsto ke smažení.  Vezměte si menší průměr pánve. Lépe se Vám s tím bude pracovat. Na pánev si dejte trochu oleje, sádla , těsto si rozetřete na celou pánvičku, aby jste je měli všechny stejné. Smažte dočervena.

Špenátovou náplň zhotovíte takto:

Nakrájejte nadrobno jarní cibulku, dejte do mísy, přidejte nadrobno pokrájený čerstvý špenát, přidejte postrouhaný česnek, vejce, majoránku, kmín, sůl, pepř a mouku. Vše promíchejte a trochu rozmixujte , ne úplně dohladka.

Potřete si tukem stejnou pánev, na které jste smažili bramboráčky. Dejte na rozehřátý tuk velkou lžíci špenátové směsi, rozetřete na pánvi, ale ne na celou. Chvíli smažte, potom přiklopte jedním bramboráčkem, smažte ještě chvíli, aby se Vám špenátová vrstva usmažila. Podeberte a bramboráčkem si dejte na prkénko a zarolujte. Máte hotovo, jen si přidat  zeleninovou přílohu.

Kdo nechce nemasovou verzi může si přidat uzeninu nebo osmahnuté maso dle své volby.

B bůček F fazole K květák O oběd P Polévka

Tato polévka je na uvaření velmi rychlá.

Na lžíci oleje osmažte nadrobno pokrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, na kousky nakrájený květák, šalvěj, vše ještě chvíli smažte. Přidejte vývar, plechovku velkých fazolí a vařte 20 minut. Asi tak 2 naběračky polévky rozmixujte a vraťte k polévce. Dochuťte  si solí, česnekem , pokud máte čerstvou šalvěj, nasekejte si ještě trochu šalvějových lístků. Na pánvi si opražte uzený bůček do růžova. Můžete použít také pancetu, ale myslím si, že je moc drahá. Na talířku si polévku posypte opraženým bůčkem. Pokud to chcete mít jako hlavní jídlo, opečte si k tomu topinky potřené česnekem.

M maso O oběd S sýrové bochánky Z zelenina

Tento recept můžete dělat jak z vepřového masa nebo i hovězího. Z obou mas je to velmi chutné. Jako přílohu jsem zvolila sýrové bochánky, které jsou velmi rychle hotové. Zvolte si cokoliv - rýži, těstoviny, knedlík.

Postup:

Nakrájejte si nadrobno slaninu, společně s máslem dejte na pánev, na tom osmahněte osolené maso, aby se Vám zatáhlo, tzn. po uvaření bylo šťavnaté. Maso dejte bokem ,potom si na pánev, kde jste opékali maso přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte, přidejte si nasekaný česnek, nadrobno nastrouhané zelí /postrouhejte si je na struhadle na střední velikost/, nadrobno nakrájenou papriku a osmažte. 

Přidejte plechovku s nasekanými rajčaty, zalijte vývarem, přidejte tymián, kmín, nakrájené žampiony nebo sušené houby. Pokud si přidáte sušené houby spařte si je nejdřív vřelou vodou, slijte a 2x si je propláchněte a potom nasekejte nadrobno.Dejte do trouby dusit asi na hodinu a půl. Tento recept je také vhodný do pomalého hrnce, bude se Vám vařit bez hlídání.

Maso vyndejte, nakrájejte na porce. Omáčku si zahustěte pokud se Vám zdá řídká /v troše teplé vody rozkvedláte mouku a vlejete do omáčky/ , chvilku musíte ještě povařit. Dochuťte si omáčku cukrem, solí, citronovou šťávou.

Postup sýrové bochánky:

Dejte do mísy mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhaný sýr, česnek  a všechny ostatní suroviny. Pokud se Vám zdá řídké /tzn., že volně teče/ přidejte si ještě trochu mouky, aby se Vám hromádky na plechu moc neroztekly.

Vytvořte si tedy na plechu na pečícím papíru lžící hromádky, trochu od sebe /toto množství by Vám mělo vyjít na jeden plech/, dejte do trouby vyhřáté na 210 péct na 25-30 minut, jak vidíte na obrázku do červena. Máte hotovo, jen ochutnat.

Rada: pokud sušíte houby, usušte si je na co nejvíc a potom rozmixujte na prášek. Ten se dá přidávat do čehokoliv, jako houbové koření. Děti většinou sušené houby v ničem nejí, nechutná jim to. Toto koření dávám i do smetanové houbové omáčky. Suším také bedly, rozmixuji , jako koření jsou vynikající. / Některý rok je velmi málo hub, ale bedla vyroste téměř každý rok./

O oběd P Polévka

Tato polévka je rychlá a jednoduchá.

Cibuli pokrájejte nadrobno, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu , olej a  osmahněte  trochu dočervena, přidejte nadrobno nakrájený česnek, lžíci polohrubé mouky a ještě  chvíli osmažte. Přidejte tymián, rajský protlak, sekaná rajčata z plechovky, cukr, sůl, přilejte vývar a vše 10 minut povařte. Potom přilejte šlehačku a chvilku povařte. Přisolte a pokud máte rádi pepř, tak opepřete.  Můžete si také přidat trochu polévkového koření dle chuti. Do polévky si na talíři přidejte strouhaný sýr, pažitku nebo petrželku. Jako příloha se hodí dobře opečené a očesnekované topinky, ty si trochu osolte.

O oběd

Čočku přebereme a propláchneme. Na jeden díl čočky použijte 3 díly vody. přiveďte k varu a všechnu vodu slijte.  Dělá se to proto, že někoho čočka nadýmá a tím se tomu předejde. Zalijte znovu stejným množstvím studené vody, osolte , přidejte bobkový list a vařte do měkka.

Slaninu a cibuli si nakrájejte nadrobno, na pánev dejte máslo a osmažte . Ke konci smažení si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Zasypte moukou a za stálého míchání si udělejte zlatavou zásmažku.

Až je čočka měkká přidáme k ní zakysanou smetanu, šlehačku , cibuli se zásmažkou. Osolíme, když dáváte zakysanou smetanu téměř nemusíte okyselovat. Ochutnejte, přislaďte. Chvíli povařte a nakonec si  přistrouhejte dva stroužky čerstvého česneku.  Už nevařte.

Jako příloha je vhodný houskový knedlík. Jeho výrobu jsem Vám popsala v dřívějším receptu. Podávejte s vejcem, plátkem uzeného masa, klobáskou,   atd. dle Vaší volby.

G grilování M maso O oběd

I v zimě se nám zasteskne po létě a hlavně po grilování. Trochu nám to nahradí ražniči a nebo grilování v domácím grilu.

Postup:

Připravíme si nejdřív vepřovou krkovičku, nakrájíme  ji na kostky a naložíme si ji. Osolíme, přidáme trochu oleje, česnek, mletý zázvor, mletý koriandr, kmín  , přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a promícháme. Necháme do druhého dne  v chladu naložené. Pokud máte málo času, nechte naložené aspoň 3 hodiny. Koření jsem napsala, tak jak dávám já, ale dejte si to co máte rádi. Druhý den si připravíme na kostky uzenou krkovičku, na plátky nakrájenou cibuli a střídavě napichujeme na grilovací jehlu. Potřeme  trochu olejem a vložíme do rozehřátého grilu. Grilujeme do měkka. Čas je obtížné napsat, protože nevím jaký kdo máte gril. Pokud gril nemáte, dejte na plech do trouby upéct. Během pečení potírejte trochu olejem. Bude to také dobré.

Jako příloha je vhodná zelenina, opečené brambory a různé grilovací omáčky.