B bůček F fazole K květák O oběd P Polévka

Tato polévka je na uvaření velmi rychlá.

Na lžíci oleje osmažte nadrobno pokrájenou cibuli a posekaný česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, na kousky nakrájený květák, šalvěj, vše ještě chvíli smažte. Přidejte vývar, plechovku velkých fazolí a vařte 20 minut. Asi tak 2 naběračky polévky rozmixujte a vraťte k polévce. Dochuťte  si solí, česnekem , pokud máte čerstvou šalvěj, nasekejte si ještě trochu šalvějových lístků. Na pánvi si opražte uzený bůček do růžova. Můžete použít také pancetu, ale myslím si, že je moc drahá. Na talířku si polévku posypte opraženým bůčkem. Pokud to chcete mít jako hlavní jídlo, opečte si k tomu topinky potřené česnekem.

K květák M maso O oběd

Tyto karbanátky jsou lehoučké a velice chutné. Můžete je dělat místo květáku s brokolicí, zelím, ale nejchutnější jsou s květákem.

Postup:

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě 4 minuty. Pomeleme ho na hrubší vložce v mlýnku, společně s masem a slaninou. Přidáme sůl, zakysanou smetanu, vejce, kmín, majoránku, 2 lžičky sypkého hovězího bujonu, postrouháme česnek. Musíte ochutnat, aby koření bylo dle chuti.  Zahustíme si strouhankou tak, aby nám šly udělat placičky na obalování v trojobalu. Na to množství tak 3 lžíce strouhanky.  Pořádně rukou rozpracujte a nechte si 10 minut odpočinout, než se suroviny propojí. Lžící si odeberte  kousek směsi, podle toho jak chcete velké karbanátky a obalte v trojobalu - mouka, rozšlehaná vejce s mlékem, strouhanka. Smažte na pánvi na oleji nebo sádle dozlatova, smažte na medium, aby se Vám karbanátky dobře propekly.

Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory. Ty uvaříme ve slupce 45 minut, oloupeme, osolíme, přidáme máslo /sádlo/ a šťouchadlem rozmačkáme. Přimícháme pažitku nebo co máte rádi v bramborách.

Dip si připravíte ze zakysané smetany, s přidáním citronové šťávy, cukru soli a kopru.

B brambory K květák

Květák:

Květák rozebereme na růžičky a dáme do dobře osolené vody na tři minuty vařit. Připravíme si pivní těsto: do misky nalejeme pivo, přidáme žloutky, osolíme a vše prošleháme. Přidáme mouku, dobře promícháme. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků.

Do tohoto těsta namáčíme kousky uvařeného květáku. Dobře to jde dvouzubou vidličkou. U každého kousku si nechte chvilku odkápnout přebytečné těsto. Vložte do rozpáleného tuku a usmažte. Tuku si dejte tolik, aby Vám květák plaval - asi tak 2 cm - vyzkoušejte si to podle svého kastrolku.

Dip:

Dejte si do misky zakysanou smetanu a podle chuti si ji dochuťte solí, cukrem, citronem. Já ráda přidávám kopr /mám ho k dispozici po celý rok- na podzim pokrájím nadrobno, dám do mrazáku do krabičky a potom si jen dle potřeby odebírám/. Pokud nemáte rádi kopr můžete si přidat olivy, sterilované okurky, čerstvou papriku, pažitku a nebo i zelenou petrželku, atd.

Brambory:

Brambory si udělejte dle své chuti. Já jsem okrájela, dala na 30 minut  vařit. / Nyní  z jara je dobré do brambor při vaření dát trochu oleje, nezapomeňte si je také osolit/. Brambory jsem přelila rozpuštěným máslem a přidala čerstvý kopr / z mrazáku, no v létě je ze zahrádky/.