K Koláč

Tento koláč určitě stojí za vyzkoušení. Většinou u těchto citronových koláčů slyšíme, že jsou složité, že se nepovede. Podle tohoto receptu se Vám určitě povede. Je velice chutný, má velice příjemnou chuť po citronech a je chutný několik dní. Pokud máte formu s oddělitelným dnem, je to snadnější při vyndávání koláče z formy. Tento koláč se peče hlavně ve Francii, najdete ho zde v každé cukrárně.

Postup korpus:

Smíchejte mouku, máslo, sůl - udělejte z ní drobenku. Přidejte žloutky, cukr a vypracujte těsto. Pokud se Vám zdá tužší, přidejte si trochu mléka.  Těsto zabalte do fólie a dejte si je na hodinu do chladničky. Potom si je vyválejte na pečícím papíru / lépe se Vám přendá do formy/ a přendejte do formy. Vyválejte si je větší než průměr formy - těsto si přimáčkněte k okrajům formy, to co přečuhuje si odřízněte. - je to nutné, aby jste měli krásně rovný okraj.  Těsto si trochu na dnu propíchejte vidličkou. Dejte na ně pečící papír, na který si nasypete třeba fazole nebo dejte formičky, ty máme všechny doma, / ty potom můžete používat opakovaně/. Dejte do trouby ohřáté na 190 a pečte 10 minut. Já dávám formu na plech. Papír s fazolemi si vyndejte, teplotu snižte na 170 a pečte dalších 10 minut.  Potom na těsto vlijte náplň - nalijte si ji na ni v troubě, aby Vám při manipulaci náplň z části nevytekla. Teplotu trouby nechte na nastavených 170 a pečte dokud Vám náplň neztuhne. Bude to asi 30 - 35 minut. Poznáte to podle toho, že Vám okraje ztmavnou /ale pozor, ať se Vám nespálí/.

Potom vyndejte, nechte zchladnout , můžete dát do chladničky. Krájejte až Vám koláč zchladne. Koláč si pocukrujte. 

Postup náplň:

Vejce, cukr, bílky vyšlehejte najemno, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru, smetanu - vše promíchejte. Nechte asi 5 minut odstát. Nalejte na korpus 3/4 náplně, za chvilku nalejte zbytek. Pečte na 170  30-35 minut. Řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. 

K Koláč

Tartaletky jsou vlastně košíčky, které si můžete plnit tím co Vás napadne a máte rádi. Dělají se nasladko nebo naslano.

Já jsem tyto naplnila podle mé fantazie, můžete si změnit jak Vám bude vyhovovat.  Ta moje kombinace se  zdá velmi chutná.

Těsto:

Dejte si na vál všechny suroviny a zpracujte vše v těsto, které nebude lepivé / když tak si přidejte ještě trochu mouky/. Těsto si rozdělte na tolik dílů, jak máte velké formičky. Já jsem dávala do formiček průměru 11 cm. Vyválejte si na plát  asi 1/2 cm a vykrojte si větší kolečko ,než máte formičku. Těsto si přitlačte k okrajům, těsto, které Vám přečuhuje si odkrojte. Dejte bokem, všechny zbytky si použijte na poslední formičku.

Natřete si jamem. / Já jsem dala jam zázvorový/. Další vrstva je oříšková náplň, potom vrstva ze zakysané smetany. Dejte do vyhřáté trouby na plechu péct na 180 na 20-25 minut. Budou upečené , když se Vám budou oddělovat od formičky.

Nechte si zchladnout a polijte čokoládou, kraje si posypte strouhanými oříšky.

Ořechová náplň:

Já jsem si to zjednodušila a veškeré suroviny jsem dala do ručního mixéru a rozmixovala. Tuto směs natřete na jam. Když budete zpracovávat bez mixéru, použijte změklé máslo a všechny suroviny si zpracujte dohromady.

Náplň ze zakysané smetany:

Ušleháte bílky, do nich pomalu zašleháte cukr, zakysanou smetanu, mouku. Tuto náplň natřete na ořechovou náplň a dáte péct.

Čokoládová poleva:

Rozpusťte si máslo pod 100 stupňů a mimo sporák si do něho nalámejte čokoládu na vaření.  Míchejte ,až se Vám všechna čokoláda v másle rozpustí. Potom jí jen polijte tartaletky a po obvodu si posypte mletými oříšky. Dozdobte si jak se Vám líbí.