H hovězí maso O oběd

Vyberte si maso na roládu, upravte si je na plát, posolte, poklaďte plátky anglické slaniny, másla, posypte česnekem a zarolujte a pevně si zatáhněte motouzem. Ze všech stran opečte na oleji. Přidejte kousek másla a opečte na ní celer, mrkev a cibuli do červena. Maso vraťte do pekáčku, zalijte vývarem a pečte zakryté do měkka na 200 asi tak 2 hodiny, Záleží na tom jaké máte maso. Po upečení omáčku rozmixujte, zahustěte moukou rozkvedlanou ve vodě. Omáčku dochuťte solí, citronem, cukrem dle Vaší chuti. Do vřelé omáčky si přidejte ještě kousek másla a už nevařte. Knedlíky si uvařte podle receptu, který jsem popisovala již v předešlých receptech. Jako příloha se hodí kompotované brusinky nebo rybíz.

Pokud si budete zavařovat svůj rybíz, dejte ho do skleničky jen prosypaný cukrem a tak zavařte - 20 minut při 80 stupních.   

H hovězí maso K knedlíky O oběd

Tento recept můžete udělat také z vepřové krkovičky, ale místo vody si přidejte vývar. Guláš z vepřového masa je obtížnější dobře dochutit. Jako příloha je možné si dát  chleba, rohlík, knedlík, rýži, těstoviny atd.

Postup guláš:

Nejdříve si připravte všechny suroviny,  včetně nakrájení masa na kousky.

Na sádle s zauzenou slaninou si osmažte cibuli dozlatova. Před koncem smažení cibule si přidejte nadrobno nasekaný česnek. Na cibuli si dejte nakrájené maso a opečte je /orestujte/. Přidejte si na maso sladkou papriku a malou chvilku , asi půl minuty orestujte.  Přilijte si vývar, přidejte rajčatový protlak, kmín, sůl, pepř, majoránku. Bobkový list a nové koření dávám do čajítka, /nebo dejte do kousku plátýnka/, abych je potom nemusela z guláše vyndávat. Přidejte jednu nastrouhanou bramboru. 

Vařte do změknutí masa - asi 2 hodiny. Já dávám do pomalého hrnce, kde vařím 7 hodin, ráda nechávám přes noc.

Po uvaření dochuťte čerstvým česnekem, majoránkou, solí.

Postup karlovarský knedlík:

Rohlíky je lepší dávat trochu starší. Když je nemáte, tak pokrájejte čerstvé na kostičky a dejte do trouby oschnout. Krupičku zalijeme smetanou a necháme chvíli nabobtnat. K pokrájeným rohlíkům přidáme sůl, petrželku nebo pažitku, žloutky, smetanu s krupičkou, promíchejte a potom pomalu vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.  Rozstřihněte si třeba svačinový sáček ,dejte na něj část směsi a zarolujte do válečků, jak vidíte na obrázku. Když budete vařit ve vodě z boku si válečky z obou stran zavažte.  Já vařím v napařovacím hrnci  35 minut / zde se počítá 15 minut na nahřátí vody v napařovacím hrnci/. Když ve vodě, tak vkládáte do vařící vody a vaříte  20 minut . Po vyndání nemusíte knedlíky propichovat, tak jak to děláte u kynutých knedlíků.