G grilování

Nastal čas grilování a potřeba oprášit recepty na grilování. Velmi vhodným masem je krkovička.

Postup:

Nakrájejte si krkovičku asi na 2 cm plátky. Posolte ji a dejte do misky. Na to nalejte olej s kořením.  Koření si použijte dle toho co máte rádi. Já používám, to co popisuji níže.  Když budete nakládat kuřecí, dejte si místo oleje máslo. Oleje nedávejte moc, není dobře, když maso olejem zatopíte.

Maso s olejem a kořením pořádně promíchejte, proložte si plátky cibule, plátky masa porovnejte  . Maso nechte proležet aspoň jeden den v chladu. Před grilováním si je dejte na 2 hodiny do pokojové teploty. Každý griluje jinak, nám se osvědčuje velký grilovací  plát, který se nad dřevěným uhlím rozpálí a na něm maso ogriluje. Je to určitě zdravější než grilovat nad ohněm. Po ugrilování dejte do nádoby, kterou zakryjete maso tzv. dojít. 

Přílohy:

Karamelizovaná cibulka:

Cibuli nakrájejte na kolečka, posolte, pocukrujte, pokapejte olejem a opečte na pánvi. Můžete ji opéct na gril. plátu na kterém grilujete. Stejně tak i papriky. Papriky osolte, kdo chce i opepřete.

Česnek:

Do malé misky si dejte trochu oleje, přidejte nastrouhaný česnek a osolte. Tím si potom potřete ugrilované maso na talíři.

Brambory:

Brambory si oloupejte, rozkrojte na polovinu ,ze  shora si je nakrájejte na plátky - pozor nedokrojte, po upečení se Vám otevřou a je to na talířku moc hezké.

Takto nakrájené brambory si dejte do misky, osolte je, potřete je štětečkem na mašlování rozpuštěným máslem, /pozor nepřemastěte si je/ a posypte hrubou moukou a vše pořádně promíchejte. Dejte si je na pečící papír, nedokrojenou stranou. Pečte na 220 do červena.

Omáčky:

Do zakysané smetany si můžete přidávat to co máte rádi./ česnek, pažitka , křen, uvařený chřest, bazalka/ Vždy si, ale dochuťte solí, cukrem a citronem. Smetanu už ničím neřeďte.

G grilování M maso O oběd

I v zimě se nám zasteskne po létě a hlavně po grilování. Trochu nám to nahradí ražniči a nebo grilování v domácím grilu.

Postup:

Připravíme si nejdřív vepřovou krkovičku, nakrájíme  ji na kostky a naložíme si ji. Osolíme, přidáme trochu oleje, česnek, mletý zázvor, mletý koriandr, kmín  , přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a promícháme. Necháme do druhého dne  v chladu naložené. Pokud máte málo času, nechte naložené aspoň 3 hodiny. Koření jsem napsala, tak jak dávám já, ale dejte si to co máte rádi. Druhý den si připravíme na kostky uzenou krkovičku, na plátky nakrájenou cibuli a střídavě napichujeme na grilovací jehlu. Potřeme  trochu olejem a vložíme do rozehřátého grilu. Grilujeme do měkka. Čas je obtížné napsat, protože nevím jaký kdo máte gril. Pokud gril nemáte, dejte na plech do trouby upéct. Během pečení potírejte trochu olejem. Bude to také dobré.

Jako příloha je vhodná zelenina, opečené brambory a různé grilovací omáčky.

G grilování M maso O oběd

Steak:

Je důležité si vybrat správné maso.  Kupujte maso z mladého býčka. Já kupuji maso z farmy Škoda, kde je vždy záruka kvality. Nemusíte kupovat to nejdražší, odzkoušejte si i levnější části. Tento steak jsem dělala z lopatkového plátku. Maso je potřeba naložit aspoň na 3 hodiny. Když je budete mít naložené přes noc, bude to lepší.

Do misky si dám trochu oleje, podle velikosti masa. Já jsem dělala steak z 1 kila. Do oleje přidám nastrouhaný česnek, pepř, kmín, zázvor, mletý koriandr, pár zrníček římského kmínu /je hodně aromatický/ Maso posolím a vetřu rukou sůl do masa. Potom potřu a vetřu do masa směs oleje s kořením. Přes léto, kdy je hodně čerstvých bylinek tak dávám  je. Maso si osolíte, potřete olejem a proložíte bylinkami. /česnek, rozmarýn, tymián, majoránka, oregáno, bazalka/ - ty si kombinujte dle své chuti, podle toho co Vám chutná.

Já jsem tento hovězí plátek dala grilovat do kontaktního grilu Catler  v celém kusu na 5 minut. Zde se opéká z obou stran, takže na rozehřáté pánvi by jste ho z každé strany dělali 5 minut. Steak byl vysoký 3 cm. Pokud ho budete mít vyšší budete ho dělat o něco déle. Po ugrilování ho nechte v zakryté misce 15 minut odpočinout. To se dělá proto, aby Vám, kdyby jste krájeli hned nevytekla šťáva z masa.Po vyndání si ho v míse přelijte trochou vřelého másla a zakryjte na těch 15 minut.

Potom už můžete nakrájet.

Jako přílohu si zvolte - hranolky, opečené brambory, bramborovou kaši nebo i chleba. 

DIP a přílohy:

  • Do misky  si nalejte olej, přidejte trochu soli a postrouhaný česnek, tím si potom, kdo chce maso natře, / u nás je to hodně oblíbené/
  • Udělejte si bylinková másla. Do změklého másla si přidejte sůl a můžete dělat různé kombinace -
  • máslo +sůl + nadrobno nakrájená pažitka
  • máslo  + sůl + nadrobno nakrájená cibule + feferonky
  • máslo + sůl + nasekané mandle /moc dobré na ryby/
  • Máslo s tím co si do toho dáte si zpracujte rukou dohromady, udělejte si váleček, který zabalíte do alobalu a dáte si ho do ledničky ztuhnout. Potom jen krájíte na kolečka a dáváte si ho při jídle na ugrilované maso.

Dipů je spousta, ten si přidejte podle své chuti, ze zakysané smetany, z rajčat, paprik, z ugrilované zeleniny.

Moc dobré je také potřít pažitkovým pestem: pažitka, sůl, olej, česnek - vše se jen rozmixuje.

Pesto můžete dělat z jakékoliv zeleniny.

Jako příloha je také dobrá vejmrda to je:

Nastrouhaná jablka, co nejrychleji  přelitá citronem, aby Vám nezhnědla, přidat cukr, nastrouhaný čerstvý křen, špetka soli.

Mohla bych psát donekonečna, těchto příloh je spousta, fantazii se meze nekladou.