B buchty

Jablko nastrouháme, přidáme mletý mák (tak nějak od oka, asi 70 až 100 g), přidáme moučkový cukr (zhruba 2 lžíce, podle toho, jak je sladké jablko), pak přidáme špetku skořice, vanilkový cukr, citronovou šťávu a kůru a vše promícháme.

Oddělte bílek od žloutku. Bílek a špetku soli vyšlehejte do smetany a lehce přidejte do makové směsi. Žloutek si ponechejte stranou.

Těsto potřete marmeládou (dle svého výběru - rybízovou, ostružinovou, povidla) a rozetřete si ji doprostřed plátu lístkového těsta. Na to si dejte makovou směs. Na makovou směs položíme malé plátky másla.

Pokud si těsto koupíte z jednoho plátu udělejte dvě nohavičky štrůdlu.

Celý závin potřete žloutkem a ozdobte si ořechy.

Vložte do předehřáté trouby na 195 C, a pečte do zlatova asi 15 minut.

Po vychladnutí jej můžete posypat moučkovým cukrem.

No a teď si už můžete začít pochutnávat, je moc dobrý.

B buchty O oběd

Tento recept je velmi jednoduchý a hlavně oblíbený u dětí. 

Postup:

Nejdříve je potřeba upéct buchtičky. V receptu je uvedeno množství, které se Vám vydá na celý velký plech. Já peču poloviční dávku, zde si množství rozpočítejte.

Do mísy rozdrobíme kvasnice, nasypeme na ně sůl a utřeme na kašičku. Říká se, že kvasnice ve styku se solí potom nenakynou, ale opak je pravdou. Já takto dělám už 40 let. Přidejte část mouky, vejce, olej, pudink. V teplém mléce si rozpusťte cukr, přilejte do mísy. Postupně si přidávejte zbytek mouky, těsto si podebírejte odspodu. Těsto Vám nesmí lepit, odděluje se od mísy. Jelikož každá mouka je jiná, můžete jí dát méně nebo  víc. Těsto si seshora posypte troškou mouky a dejte na teplé místo kynout. Když je chladno tak si trochu předehřejte troubu a dejte do ní. Až Vám těsto zdvojnásobí objem,/ asi tak za půl hodiny/ odspodu zamíchejte. Celkem opakujete 3x. Potom vysypte na pomoučněný vál. Kousek si odkrojte, vyválejte váleček, který nakrájíte na kousky, ze kterých udělejte kuličky / nezáleží jak budou pravidelné/ a naskládejte na pomaštěný plech. Seshora potřete také tukem. /rozpusťte si olej, do kterého dejte kousek másla/.

Dejte ještě na 20 minut na teplé místo kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 210 stupňů, vložte plech a pečte 25-30 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Buchtičky budou na povrchu zlatavé a křupavé. Po vytažení z trouby si je na povrchu potřete olejem s máslem.

Pudink:

Podle množství strávníků si uvařte vanilkový pudink, který musí být řidší, dejte si o trochu víc mléka. Já část mléka nahrazuji šlehačkou, pudink je potom jemnější a krémovější. Přidávám také kousek másla. 

Jablečná pěna:

Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, dejte do kastrolku s vodou a cukrem a uvařte do měkka. Dejte potom na síto, aby Vám odtekla nadbytečná voda a nechte zchladnout. Oslaďte si podle chuti a přidejte si mletou skořici a trochu citronu. Do zchladlých jablíček  přidejte bílky / na 5 středních jablek 3 ks./ a ušlehejte.

No a máte hotovo jen začít ochutnávat.

B buchty C cukroví Z zákusek

Těsto na zhotovení šátečků je velice snadné. Dejte si do mísy všechny ingredience a vypracujte těsto. Máslo si dejte změklé /pokojová teplota/. Pokud máte robot udělejte si těsto v robotu.

Těsto vyválejte a podle toho jaké máte tvořítko, si vyberte kolečko, kterým vypíchnete těsto, dáte do tvořítka, zavřete je a už jen vyndáte hotový šáteček. Je  to rychlé, dá Vám to o mnoho méně práce, než kdyby jste tvořili ručně jen pomocí kolečka. Dejte na plech na pečící papír. /Nenatírá se tukem/. Šátečky si potřete rozšlehaným vejcem, do kterého jste si dali 2 lžičky studené vody. Potom už jen posypte nahrubo posekanými vlašskými ořechy a dejte péct na 210 asi tak 20 minut do červena, řiďte se podle toho jak Vám peče trouba. Hotové si pocukrujte moučkovým cukrem.

Na náplň si můžete dát cokoliv, /tvaroh, marmeláda, čerstvé ovoce atd./.

Já jsem dala jako náplň tvaroh. Použijte si tvaroh v celofánové kostce, ne ve vaničce / ten je moc řídký/.

Přidejte žloutek, podle chuti práškový cukr, změklé máslo /nevynechávejte je, tvaroh by jste měli suchý, drtinový/, vanilkový cukr a můžete dát také rozinky.

Moc dobrá je také náplň - povidla, mleté ořechy, rozpuštěné máslo, trochu mleté skořice. Místo povidel můžete použít i jakýkoliv džem, který máte rádi. 

B buchty Z zákusek

Tento koláč se skládá ze tří těst a je velmi chutný a v  naší rodině velmi oblíbený. Množství surovin, které je zde uvedeno je na velký plech. 

První těsto:

První těsto je kakaové těsto. Z ingrediencí, které jsou uvedeny v receptu zpracujete kakaové těsto. Máslem nebo olejem vymastěte plech a vysypte strouhankou nebo moukou. Těsto vyválejte ve velikosti plechu na pečícím papíru.  Lépe se Vám potom přendá na plech. 

Druhé těsto:

Druhé těsto je tvarohová náplň. Do misky si dejte tvaroh, bílek, cukr, vanilku, citronovou kúru, mouku a pořádně promíchejte. Nalejte na kakaové těsto a dejte péct do trouby na 180 . Mezitím si uděláte piškotové těsto, které na toto těsto nalejete asi po 10 minutách. Je to proto, že moučník je dost vysoký a kdyby jste dali vše naráz nepropeklo by se a piškot by se Vám spálil.

Pečte podle toho jak Vám peče trouba okolo 30 minut. Že je upečený poznáte podle toho, že se Vám na bocích odděluje od plechu. Kdyby se Vám pekl rychle, ztlumte teplotu a nahoru si dejte alobal.

Třetí těsto:

Třetím těstem je piškot. Nachystejte si nejdřív všechny suroviny. Rozklepněte si vejce do šlehací nádoby. Trochu rozšlehejte, přidejte cukr, opět chvilku šlehejte a během šlehání přidejte postupně vřelou vodu. Šlehejte do tuha. Pomalu si přidejte olej  a mouku s práškem do pečiva.

B buchty š štrůdl

Tento štrůdl je zajímavý tím, že se do něho dává sušené ovoce. Já suším švestky nebo třešně. Ovoce dám do sušárny a usuším je na 2/3. Ovoce trochu prosypu cukrem a potom je naskládám do skleniček, které  sterilizuji 20 minut na 80 stupňů.

Mám je tak připravené celý rok. Obrovskou výhodou je, že Vám druhý den štrůdl nezvlhne,  je stále  křupavý. Když použijete čerstvé ovoce, druhý den je vlhký a mně takto už nechutná. Proto jsem přemýšlela jak tomu předejít a myslím si, že tento způsob je ideální. Ten kdo má rád povidla, tak ho tento recept nadchne.   

Postup:

Z másla, mouky, zakysané smetany  zpracujte na vále těsto. Těsto si rozdělím na 3 díly. Vyválím na plát, který pokladu švestkami, posypu mletými ořechy, trochu cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí. Můžete si dát také rozinky.  Moc dobrý je také ze sušených třešní, ale také z čerstvých třešní.

Dáte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem /rozšleháte si s 1 lžící mléka/. Pokud chcete můžete si posypat mletými ořechy.

Dáte do trouby péct na 210 asi po dobu 25 minut, podle toho jak Vám peče trouba.

No a máte hotovo, jen ochutnávat.