Dušené vepřové se zeleninou a sýrovými bochánky

Dušené vepřové se zeleninou a sýrovými bochánky

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 20 mins Čas vaření 1 hrs Celkový čas 1 hod 20 min
Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Popis

Tento recept můžete dělat jak z vepřového masa nebo i hovězího. Z obou mas je to velmi chutné. Jako přílohu jsem zvolila sýrové bochánky, které jsou velmi rychle hotové. Zvolte si cokoliv - rýži, těstoviny, knedlík.

Postup:

Nakrájejte si nadrobno slaninu, společně s máslem dejte na pánev, na tom osmahněte osolené maso, aby se Vám zatáhlo, tzn. po uvaření bylo šťavnaté. Maso dejte bokem ,potom si na pánev, kde jste opékali maso přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte, přidejte si nasekaný česnek, nadrobno nastrouhané zelí /postrouhejte si je na struhadle na střední velikost/, nadrobno nakrájenou papriku a osmažte. 

Přidejte plechovku s nasekanými rajčaty, zalijte vývarem, přidejte tymián, kmín, nakrájené žampiony nebo sušené houby. Pokud si přidáte sušené houby spařte si je nejdřív vřelou vodou, slijte a 2x si je propláchněte a potom nasekejte nadrobno.Dejte do trouby dusit asi na hodinu a půl. Tento recept je také vhodný do pomalého hrnce, bude se Vám vařit bez hlídání.

Maso vyndejte, nakrájejte na porce. Omáčku si zahustěte pokud se Vám zdá řídká /v troše teplé vody rozkvedláte mouku a vlejete do omáčky/ , chvilku musíte ještě povařit. Dochuťte si omáčku cukrem, solí, citronovou šťávou.

Postup sýrové bochánky:

Dejte do mísy mouku s práškem do pečiva, přidejte najemno nastrouhaný sýr, česnek  a všechny ostatní suroviny. Pokud se Vám zdá řídké /tzn., že volně teče/ přidejte si ještě trochu mouky, aby se Vám hromádky na plechu moc neroztekly.

Vytvořte si tedy na plechu na pečícím papíru lžící hromádky, trochu od sebe /toto množství by Vám mělo vyjít na jeden plech/, dejte do trouby vyhřáté na 210 péct na 25-30 minut, jak vidíte na obrázku do červena. Máte hotovo, jen ochutnat.

Rada: pokud sušíte houby, usušte si je na co nejvíc a potom rozmixujte na prášek. Ten se dá přidávat do čehokoliv, jako houbové koření. Děti většinou sušené houby v ničem nejí, nechutná jim to. Toto koření dávám i do smetanové houbové omáčky. Suším také bedly, rozmixuji , jako koření jsou vynikající. / Některý rok je velmi málo hub, ale bedla vyroste téměř každý rok./

Maso se zeleninou:

Sýrové bochánky

Klíčová slova: oběd, maso, zelenina, sýrové bochánky

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *