Domácí sekaná

View Gallery 1 photo

Domácí sekaná

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 45 mins Čas vaření 90 mins Celkový čas 2 hod 15 min
Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Popis

Dneska Vám nabídnu recept na moji domácí sekanou. V receptech na sekanou je velmi těžké se orientovat. Je jich spousta, resp. tolik, kolik je kuchařek.

Recept, který jsem Vám napsala , je obvyklý recept, který se vaří.  Dělá se i sekaná s přidáním hub, oliv, čabajka , paprika, hrášek a další co Vás napadne. Já také dělám toto: masovou směs rozprostřu na igelit ,asi do velikosti menšího plíšku, prostě tak, aby se Vám po zarolování vydala na plech , na kterém budete sekanou péct. Máte dvě možnosti - usmažíte si vajíčka, třeba na cibulce a ty natřete na masovou směs, igelitem na kterém tuto směs máte si pomůžete ji zarolovat, jako roládu. Samozřejmě, že igelit potom vyhodíte.  Nebo si udělejte na plechu v troubě na pečícím papíru vaječnou omeletu /vejce si jen rozmícháte s trochou mléka a solí/ a nalejete na pečící papír a upečete, je to chvilka. To si potom jen přehodíte na roztaženou směs na igelitu a zarolujete / vezměte  papír s vejci, obraťte papírem nahoru na masovou směs a papír sundejte/. Při nakrojení to vypadá moc pěkně.

Tuto směs můžete použít na cokoliv. Udělat si koule a upéct, udělat si placičky, které osmažíte na troše oleje na pánvi. Do směsi si můžete dát také květák,  zelí nebo brokolici  a obalit na řízek a usmažit. Můžete péct a nebo i grilovat.

Postup:

Já dělám sekanou pouze z vepřového masa, které si umelu sama nebo si maso vyberu v krámu a nechám si je tam pomlet. Je šťavnatá, není suchá.

Maso pomelte na střední hrubost. Pokrájejte si zauzenou slaninu na kostičky a na ní si osmažte cibuli a česnek dozlatova. Pokrájejte si rohlíky na kolečka , zalijte je šlehačkou, aby Vám změkly. Takto změklé rohlíky si dejte také pomlet do mlýnku na maso.

K pomleté směsi si přidejte osmaženou cibuli s česnekem, sůl, vejce, koření a strouhanku. Nyní máte už připravenou směs ke zpracování, co z ní chcete udělat.

Já jsem udělala 2 šišky, jak vidíte na obrázku. Prkénko si posypte trochou strouhanky a na tom si vytvarujte válečky. Plech si trochu potřete olejem a vytvarované šišky si na něj dejte. Nyní si dejte do misky olej a hořčici, rozkvedlejte a tím  šišky potřete. Podlijte vývarem, zakryjte třeba alobalem a dejte péct do trouby na 220  asi hodinu. Mezitím si ale zkontrolujte  jestli není potřeba dolít trochu vody. Potom sundejte alobal a pečte tak dlouho, dokud Vám sekaná pěkně zezlátne.

Sekaná:

Klíčová slova: oběd, maso

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *