Šišky s mákem a třešněmi
Popis
Tento recept je velice jednoduchý, ale použijete ho po celý rok. Přes léto do těsta zabalíte čerstvé ovoce, v zimě kompotované třešně, ale také můžete zabalit měsíčky jablek a nebo hrušky.
Postup:
Nejdříve si uvařte brambory ve slupce, nejlépe den dopředu. V receptu je množství uvedeno pro 2 větší jedlíky.
Takže si recept přepočítejte podle toho pro kolik lidí je budete dělat.
Na pomoučněný vál si nadrobno nastrouhejte brambory, přidejte žloutek, sůl a postupně si přidávejte mouku. Zpracujte těsto tak, aby se Vám nelepilo na vál a na ruce. Bude vypadat tak, jak jsem Vám vyfotila na obrázku. Z těsta si vyválejte váleček a nakrájejte na kousky, do kterého si zabalíte ovoce.
Mezitím si nachystejte dostatečně velký hrnec s vodou a šišky vhazujte do vařící vody. Vařte tak dlouho dokud Vám nevyplavou nahoru. Potom je vyndejte děrovanou naběračkou.
Na talíři si je můžete posypat:
mák, práškový cukr, máslo
tvaroh, práškový cukr, máslo
mleté ořechy, práškový cukr, máslo
Na šulánky si můžete dát: povidlí, práškový cukr, máslo. Nebo i tvaroh, práškový cukr, máslo a také ořechy, práškový cukr, máslo. Šulánky mají rády obzvlášť děti.
Šulánky jsou: vyválíte váleček, ze kterého nakrájíte kousky a uvaříte ve vařící vodě. Když máte málo času můžete si je takto uvařené použít i k masu - jen si je přelijete smaženou cibulkou s česnekem.