Oběd, který Vás překvapí

5 od 1 hlas

Oběd, který Vás překvapí

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 45 mins Čas vaření 1 hrs Celkový čas 1 hod 45 min

Popis

Maso:

Výjimečnost tohoto receptu tkví v mase.  Je to vepřové maso /kýta, krkovice, plecko/, které je zavařené ve sklenici ve vlastní šťávě.

Nyní, když je vepřové tak levné, je naprosto ideální příležitost si udělat zásobu tohoto masa.

Je to velmi jednoduché a zvládne to každý.:

Do čistých sklenic vkládáme kousky syrového osoleného masa, zalejeme asi 1 dcl vody. Vršek sklenice pořádně očistíme a zavíčkujeme. Mohou být i sklenice s otočným víčkem.

Dáme do zavařovacího hrnce a sterilizujeme při 100 stupních 2 hodiny. Potom necháme sklenice zchladnout a dáme do chladna, pokud jde i do temna. Maso takto zavařené mně vydrží minimálně 1 rok. No, ale my je do té doby s přehledem sníme. 

Moje děti a vnučky toto maso milují, říkají mu babiččino loupací. 

Maso je možné použít na mnoho způsobů. Jako pečené, přidat k omáčkám, těstovinám, atd.

Také jsou z něho vynikající polévky.

Já jsem je na obrázku dala na osmahnutou cibulku, přidala česnek, kmín a trochu osolila.

Polévka:

Po vyndání masa ze sklenice Vám v ní zbyde rosol z masa, což je základ vývaru pro polévku. Na másle jsem osmahla na kolečka nakrájenou mrkev, sójové boby,do sklenice s rosolem přilila teplou vodu a přilila do hrnce.  Přidala jsem sušený libeček, celer  a povařila 20 minut. Dochutila jsem. Do masových vývarů je dobré k dochucení přidat maličko  mletého muškátového oříšku. Přidala jsem také kousek nakrájeného masa ze sklenice. Potom jsem přidala nudle, zvlášť uvařené /tyto nudle jsem měla již předem připravené, usušené, jako zbytek při dělání těstovin/. Dochuťte si dle Vaší chuti. Nakonec jsem přidala pažitku. 

Špenát:

Rada:

Pokud máte zahrádku, můžete mít špenát po celý rok.

Kupte si semínka špenátu: čtyřboč rozložitá - Novozélandský špenát. Celou dobu až do zimy ho otrhávám, vždy doroste a je velmi chutný. Mám většinou 3 sazeničky a stačí nám to.

Špenát dáte do kastrolku, zalijete vývarem a 15 minut povaříte, potom rozmixujete, přidáte osmaženou cibuli s česnekem, osolíte. Přidáte šlehačku, pokud chcete pepř. Pokud si do špenátu přidáváte vejce, tak vejce. Když ho máte řídký zahustěte si ho trochou mouky, rozmíchanou v trošce vody.

Nádivka a ostatní přílohy:

Nádivku jsem popsala v minulém receptu. Bramborové a houskové knedlíky v minulých receptech.  Někdo má rád ke špenátu brambory.

Ingredience

Špenát

Klíčová slova: oběd, nádivka, špenát, sterilované maso, polévka

1 Comment

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *