Domácí vánočka
Popis
Do robotu si dáte změklé máslo, olej, cukr, vejce a žloutky a utřete si do pěny. Mezitím si uděláte kvásek - do ohřátého mléka přidejte trochu cukru, rozdrobte kvasnice. Jak Vám kvasnice vyskočí nahoru, je kvásek hotový. K ušlehanému máslu si postupně přidávejte všechny suroviny-trochu mouky, kvásek, sůl, limetka, pudink. Postupně si přidejte všechnu mouku, tak, aby těsto nebylo ani řídké nebo tuhé. Každá mouka není stejná, tzn. buď mouku musíte vzhledem k receptu přidat nebo ubrat.
Nyní dáte do tepla kynout. Jak Vám těsto zdvojnásobí objem odspodu zamíchejte. Zopakujete celkem 3x. Potom vyklopíte těsto na vál, rozdělíte na dva díly - budete mít 2 vánočky - jsou menší, ale lépe se Vám propečou.
Upleťte si je jak jste zvyklí. Já ji pletu jen ze 3 dílů, jelikož máme rádi uvnitř víc oříšků a rozinek. Jak vidíte na obrázku vyválím placku, potřu rozpuštěným máslem, posypu rozinkami a ořechy a smotám do roličky. Udělám tedy 3 a spletu z toho vánočku. Dám na plech s pečícím papírem, potřu vejcem, ozdobím ořechy. Necháme ji na teplém místě ještě 1 hodinu kynout.
Nahřejeme si troubu na 180, vložíme do ní vánočku a pečeme asi 50 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Při této teplotě se nemusíte bát, že se Vám bude shora pálit.
No a potom počkáte jak zchladne a ochutnáte.