Domácí vánočka

Výborná domácí vánočka, která chutná celé rodině.
View Gallery 5 photos

Domácí vánočka

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 30 mins Čas vaření 1 hrs Čas odpočinku 2 hrs Celkový čas 3 hod 30 min
Porce: 1

Popis

Do robotu si dáte změklé máslo, olej, cukr, vejce a žloutky a utřete si do pěny. Mezitím si uděláte kvásek - do ohřátého mléka přidejte trochu cukru, rozdrobte kvasnice. Jak Vám kvasnice vyskočí nahoru, je kvásek hotový.   K ušlehanému máslu si postupně přidávejte všechny suroviny-trochu  mouky, kvásek, sůl, limetka, pudink. Postupně si přidejte všechnu mouku, tak, aby těsto nebylo ani řídké nebo tuhé. Každá mouka není stejná, tzn. buď mouku musíte vzhledem k receptu přidat nebo ubrat.

Nyní dáte do tepla kynout.  Jak Vám těsto zdvojnásobí objem odspodu zamíchejte. Zopakujete celkem 3x. Potom vyklopíte těsto na vál, rozdělíte na dva díly - budete mít 2 vánočky - jsou menší, ale lépe se Vám propečou.

Upleťte si je jak jste zvyklí. Já ji pletu jen ze 3 dílů, jelikož máme rádi uvnitř víc oříšků a rozinek. Jak vidíte na obrázku vyválím placku, potřu rozpuštěným máslem, posypu rozinkami a ořechy a smotám do roličky. Udělám tedy 3 a spletu z toho vánočku. Dám na plech s pečícím papírem, potřu vejcem, ozdobím ořechy. Necháme ji na teplém místě ještě 1 hodinu kynout.

Nahřejeme si troubu na 180, vložíme do ní vánočku a pečeme asi 50 minut, podle toho jak Vám peče trouba. Při této teplotě se nemusíte bát, že se Vám bude shora pálit.

No a potom počkáte jak zchladne a ochutnáte.

Ingredience

Klíčová slova: pečení, buchta, vánočka

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *