Omáčky na těstoviny
Popis
Rajčatová omáčka:
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- olej
- 100ml vývaru
Na oleji osmažte cibuli, posekaný česnek, na kostičky nakrájenou mrkev. Přidejte bylinky, rajčata, vývar, osolte, vařte asi 15 minut a občas zamíchejte.
Já vařím a přidávám do této omáčky masové kuličky:
- 500g mletého masa /např. vepřové + hovězí/
- 1 nadrobno nakrájená malá cibule
- 50g strouhanky,
- sůl
- pepř
- lžíce zakysané smetany
- Všechny tyto suroviny zpracujeme v těsto a uděláme z něho kuličky, které vložíme do omáčky viz. výše. Dáme do trouby na 200 a pečeme asi 20 minut. Dle potřeby si podlijte ještě trochou vývaru.
Při servírování si můžete ještě posypat bazalkou, petrželkou nebo pažitkou.
Boloňská omáčka:
- 250g mletého vepřového masa
- 250g mletého hovězího masa
- 75 g slaniny
- l konzerva loupaných rajčat
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
- 1/2 čaj. lžička tymiánu
- 1/2 čaj. lžičky oregana
- 250 ml vývar / na ten používám bujon dle obrázku/
- olej
- sůl
Na oleji se slaninou osmažíme cibuli, přidáme maso a osmažíme. Potom si přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer a rajčata i se šťávou. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Pozor při solení, jelikož vývar je už slaný. Já dám do trouby na 210 asi 20 minut. Pokud je omáčka moc hustá, tak si ji ještě zřeďte vývarem. Nakonec si dochuťte, dle Vaší chuti - sůl, pepř.
Omáčka Arrabbiata:
- 250g rajčat
- 200g oliv
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 červené papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 ml bílého octa
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, papriku do změknutí. Přidáme cukr, ocet a vaříme, dokud se neodpaří tekutina. Přidáme nakrájená rajčata a olivy smíchané s rajčatovým protlakem a pod pokličkou vaříme asi 10 minut, dokud se neuvaří rajčata. Podle chuti osolíme.
Smetanovo - sýrová omáčka:
- 50g máslo
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 ml vývar
- 250 ml smetana
- 100g sýr, jaký máte rádi
- petržel
- rozmarýn
- sůl
Na másle si osmažte cibuli, posekaný česnek, přilijte smetanu a vývar a povařte. Tuto směs si rozmixujte, aby jste tam neměly kousky cibule a česneku. Přidejte si postrouhaný sýr, ochutnejte a dle potřeby si přisolte. Pokud máte omáčku řídkou v troše studeného mléka si rozmíchejte trochu hladké mouky a vlijte do omáčky. přidejte si posekanou čerstvou petrželku a rozmarýn a ještě chvilku si povařte.
Houbová omáčka:
- 100 ml vývaru
- 200 ml sladké smetany
- 1/2 cibule
- 200g hub /žampionů/
- olej
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky oregana
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky bazalky
Na oleji osmažíme cibuli, česnek, přidáme na proužky nakrájené houby, zalijeme vývarem a smetanou, přidáme bylinky a asi 15 minut povaříme. Dosolíme dle chuti.
Sýrová omáčka Carbonara:
- 100g prorostlé slaniny
- 100 tvrdého strouhaného sýra /parmazán/
- 3 velká vejce
- 1 stroužek česneku
- 1 pol. lžíce oleje
- sůl a pepř.
Na oleji v hlubší pánvi osmažíme nakrájenou slaninu spolu s rozmáčknutým česnekem. Ten potom vyhodíme. Tři čtvrtiny sýru smícháme s rozšlehanými vejci a trochou soli. Do pánve přidáme horké těstoviny, stáhneme z plamene a na těstoviny přidáme sýrovo-vaječnou směs. Pořádně promícháme. Vejce na horkých těstovinách ztuhnou, ale nesrazí se, nevypadají tedy jako smažená vejce. Potom posypeme zbylým sýrem a opepříme. Můžeme si posypat bazalkou.