Pečená žebra, bramborový knedlík a zelí

Pečená žebra, bramborový knedlík jinak a hlávkové zelí
View Gallery 3 photos

Pečená žebra, bramborový knedlík a zelí

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 60 mins Čas vaření 2 hrs Celkový čas 3 hod
Nejlepší období: Vhodné po celý rok

Popis

Vepřová žebra:

Žebra nasolíme z obou stran, pokmínujeme, dáme do pekáče, posypeme pokrájeným  česnekem, podlijeme vývarem  asi tak 500ml.  Pekáč přikryjeme a dáme do trouby péct na 220 ,asi tak 1,5 hod. Já peču v litinovém pekáči, ale není nutné. Pečte v tom jak jste zvyklí.  Po 1,5 hod. víko odděláme a mírně maso potřeme olejem a dáme znovu do trouby dopéct dočervena. Je hotovo.

Bramborové knedlíky:

Brambory najemno postrouháme a přidáme: žloutky, ocet, máslo, krupičku, sůl a nadrobno pokrájené rohlíky, postupně si přisypeme mouku a zpracujeme těsto. Zpracované těsto se Vám nelepí na ruce. Když ještě ano, přidejte si ještě mouku. Vytvořte si velikost knedlíků jak máte rádi. Já mám v oblibě menší, jak je na obrázku. Než jste je začali tvořit, dejte si na sporák do  dostatečně velkého hrnce vařit vodu. Vodu osolte. Do vařící vody vhoďte knedlíky, občas zamíchejte. Doba vaření je závislá na velikosti knedlíků. Já jsem tu  moji velikost vařila 14 minut. Před vyndáním si vyndejte jeden knedlík, rozkrojte si ho a podle toho poznáte, zda je uvařený. Větší se budou vařit okolo 20 minut. Knedlíky si vyndejte na plech, který pokryjete utěrkou.

Tyto knedlíky můžete použít k jakékoliv omáčce. No a když zbydou, tak osmahnete dozlatova a přidáte vejce, pažitku, atd. 

Hlávkové zelí:

Zelí si postrouhám na hrubším struhadle, dám do kastrolku, přidám vývar , trochu kmínu a soli. Vaříme 15 minut. Mezitím si pokrájím na kostičky uzenou slaninu /bílou/, společně s kouskem másla dám na pánev, přidám cibuli  /kterou orestuji dozlatova/. Asi v polovičce restování přidám cukr, který se mně tak zkaramelizuje. Ze zelí slijeme pryč všechnu tekutinu, přidáme orestovanou cibuli a dochutíme si na sladko kyselo, jak jsme zvyklí. Nepíši  kolik octa a cukru, každý má rád jinak kyselé zelí. Zelí nezahušťuji.

Čas, který budete potřebovat:

Vepřová žebra:

  • 15 minut příprava
  • doba pečení asi 2 hod.

Bramborové knedlíky:

  • Uvařit brambory: 45 minut
  • Příprava : 30 minut
  • Vaření knedlíků: 20 minut

Zelí:

  • Příprava a vaření: 30 minut

Ingredience

Vepřová žebra

Bramborové knedlíky

Hlávkové zelí

Klíčová slova: maso, oběd, knedlík, zelí

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *