Domácí chleba
Popis
Zpracujte v pekárně nebo v robotu. Při ručním zpracování si kvasnice utřete se solí na kašičku a přidejte si ostatní suroviny. Na teplém místě nechte kynout. Jak zdvojnásobí těsto svůj objem, odspodu zamíchejte. Toto musíte udělat 3x. Těsto potom dám do ošatky , jak vidíte na obrázku a nechám ještě půl hodiny kynout. Mezitím jsem dala do trouby na dno plech, který se nahřeje. Potřebujete tedy plechy dva. Jeden na dno a druhý do kterého vyklopíte chleba a budete na něm chleba péct. Po vykynutí vyklopím na druhý plech /dávám na litinový plech, ale můžete dát na jakýkoliv/ a dám do rozehřáté trouby na 230. Na plech, který je dole již rozehřátý vchrstnu 2 dcl vody a zavřu troubu. Takto peču 10 minut, plech vyndám a dopékám dalších 40 minut při stejné teplotě. Chleba potom vyndáte na mřížku vychladnout. Dobu pečení si je potřeba upravit podle toho jak Vám peče trouba. Z této dávky máte chleba 1,30 kg. Pro nás dva vystačí na týden.
Pokud budete dělat v pekárně chleba, tak čas je popsaný v návodu k pekárně. Pekárna, která je na obrázku umožňuje dělat těsto a zvlášť má program na pečení. Já udělám těsto, kde je čas 1 hod. 15 minut. Těsto vyndám a také míchače těsta, aby se do těsta nezapekly. Těsto dám znovu do pečící mísy pekárny a zapnu program pečení na 70 minut. Zde vidíte, že Vám to bude trvat 2 hod 25 minut, tedy méně a s nižší spotřebou elektřiny. Je na Vás co si zvolíte. Já mám radši těsto udělat v pekárně a potom upéct v troubě.
Na fotce máte chleba z pekárny, kde se peče bez přerušení 3 hod. 10 minut.