Toustový chleba, rohlíky a housky
Popis
Dneska Vám nabídnu moje domácí pečivo. Pečivo je čím dál dražší a s pomocí pekárny , která mimo jiné zhotoví těsto, je to pro nás o mnoho snadnější. Recepty, které napíši níže, střídám a peču už několik let. Občas si v nich něco upravím, ale to Vy jistě také. Pokud nemáte pekárnu udělejte si těsto buď v robotu nebo ručně.
Rady:
- V mnoha receptech nám pořád radí udělejte kvásek, je to zdlouhavé, někdy překyne a těsto se potom nepovede.
- Do robotu a do pekárny kvasnice rozdrobte do mouky a máte hotovo. Když budete dělat jakékoliv těsto ručně, na dno mísy rozdrobte kvasnice, přidejte sůl a utřete do kašičky. Potom si jen přidáváte ostatní suroviny.
- Každá mouka je jiná, proto Vás někdy může v receptech překvapit, že když přidáte všechnu mouku, těsto je buď řídké a nebo tuhé. Když je tuhé přidejte si trochu tekutiny, když řídké, přidejte si mouku. Hlídejte si to tak i v robotu nebo v pekárně. Správně zpracované těsto se Vám po uhnětení nelepí na nádobu.
- Každé těsto si nechte kynout v teple. Můžete také trochu nahřát troubu a těsto v ní nechat kynout.
- Jak těsto zdvojnásobí objem, odspodu je pořádně zamíchejte. Toto musíte udělat 3x. Potom už můžete dělat koláče, atd. Zhotovené výrobky dejte na plech s pečícím papírem a musíte je nechat asi 30 minut kynout.
- Když budete dělat táč, usnadněte si práci - natřete plech olejem, ruce také a pomocí rukou si těsto roztáhněte na plech.
- Když budete dělat jednotlivé koláčky usnadněte si práci - v menší misce ušlehejte vejce s troškou vody a koláčky si chytněte odspodu a do toho namočte, můžete si je namočit hned do drobenky nebo je moc dobré je namočit do sekaných vlašských ořechů.
- Do robotu a do pekárny dáte hned všechny suroviny, jak je v receptu napsáno, nemusíte se toho bát, těsto se pěkně zpracuje a nakyne. Například vánočka zpracovaná v pekárně je fantastická.
do každého sladkého kynutého těsta přidávám 1 pudink Zlatý klas Dr. Oetker. - Lepší je nastrouhat kůru z limetky než citron. Těsto má lepší chuť.
Toustový chleba:
Formu vytřete olejem a po vykynutí ve formě, také vršek toustového chleba.
Postupujte podle rad výše. Pečeme asi 25 minut při 210.
Rohlíky:
Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem , do kterého jsme přidali lžíci mléka. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.
30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.
Máslové houstičky:
Dáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého jsme přidali lžíci mléka.. Posypeme čím chceme - mák, sůl, kmín, semínka.
30 minut na plechu kynout. Pečeme asi 25 minut při 210.
Doporučení:
Troubu si zapněte 15 minut před skončením kynutí na plechu.